Comisia Europeană cere mai multe vaccinuri de la Pfizer și BioNTech

Comisia Europeană poartă discuţii cu grupul american Pfizer şi compania germană BioNTech asupra posibilităţii de a comanda mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19, în afară de cele 300 de milioane de doze prevăzute deja în contractul existent, a anunţat luni un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Comisia verifică dacă există o cale de a adăuga doze suplimentare celor pentru care deja avem un acord”, a spus reprezentantul CE.

Vaccinul Pfizer-BioNTech, deocamdată singurul autorizat în UE pentru vaccinarea împotriva COVID-19, este administrat în două doze.

Până la finalul lunii ianuarie este aşteptată şi avizarea vaccinului produs de compania Moderna, pentru care Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 80 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 80 de milioane care a fost exercitată. Vaccinul Moderna este de asemenea administrat în două doze de persoană.

Mai multe alte vaccinuri candidat contractate de Comisia Europeană înregistrează întârzieri în studiile clinice, astfel că UE se poate baza pe mai puţine doze decât preconizase la încheierea diferitelor contracte, încheiate cu Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK şi CureVa.