Fonduri europene pentru instalarea tinerilor fermieri.

AFIR anunță publicarea versiunii finale a Ghidului Solicitantului pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Aceasta poate fi consultată pe pagina de internet a AFIR.

Beneficiarii masurii sunt tinerii fermieri care se instaleaza pentru prima oara ca unic sef al exploatatiei agricole. De asemenea, beneficiază de fondurile submasurii persoanele juridice cu mai multi actionari unde un tanar fermier se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

În cadrul acestei sesiuni de depunere de proiecte, vor beneficia de alocare distincta tinerii cetateni romani din afara granitelor tarii care se instaleaza ca sefi/ manageri ai exploatatiei si care indeplinesc cel putin una dintre conditiile urmatoare:

  • au absolvit in ultimul an calendaristic dinaintea depunerii cererii de finantare un program de studiu in domeniul agricol: postuniversitar, universitar, preuniversitar atat din țări membre UE cat si din tari terte UE;
  • au avut un loc de munca atat in tari membre UE cat si din tari terțe UE in domeniul agricol, cel putin 3 luni in ultimul an dinaintea depunerii cererii de finantare.

Exploatatia pentru care se solicita finantarea trebuie sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO, sa fie inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica si sa fie inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare de la APIA, in Registrul agricol si/sau in Registrul exploatatiilor de la ANSVSA.

Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO. si 50.000 SO si de 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO.