În timp ce PNL s-a încurcat în minciuni electorale, Bogdan Toader a avut dreptate în privința gratuității transportului pentru elevi

Mergând pe firul poveștii privind gratuitatea transportului pentru elevii navetiști, subiectul s-a dovedit a fi doar un atac murdar de campanie electorală pe care liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu  l-a dirijat după interesul politic, denigrându-l în mod mincinos pe fostul președinte al Consiliului Județean Prahova.

Problema ar fi una de ordin legislativ pentru că, momentan, nu au apărut normele de aplicare a legii care prevede că transportul elevilor este gratuit.

Odată cu reluarea cursurilor, în Prahova a reapărut problema gratuității transportului  pentru elevi. Ca de fiecare dată, primii care au semnalat problemele cu privire la neacordarea gratuităților au fost părinții, care s-au văzut nevoiți să scoată bani din buzunar pentru plata transportului copiilor.

,,Vă mai amintiți scandalul iscat în anul 2020 privind abonamentele gratuite pentru elevii navetiști?

Mai ține cineva minte cum eram atacat de către adversarii politici pentru faptul că nu alocam bani?

Și cum încercam să explic tuturor că banii trebuie să vină de la Ministerul Educației? Că nu sunt normele de aplicare foarte clare?

Nu mai contează asta acum.

Ceea ce este cu adevărat important este că elevii nu primesc abonamente gratuite.

Iar cei care acum 6 luni promiteau că vor rezolva problemele din normele metodologice și că vor găsi fonduri, de fapt nu au făcut nimic. Pentru că nu sunt în stare!

S-a terminat campania electorală, s-au terminat și soluțiile.” spune deputatul PSD, Bogdan Toader.

Legea 226/2020 prevede că „elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

Sumele aferente gratuităților, conform aceluiași act normativ, ar urma să fie decontate de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale, iar gratuitatea ar urma să fie asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport. 

Numai că, inclusiv în acest caz, este o problemă, având în vedere că momentan nu a fost aprobat bugetul de stat.

Ce spunea Bogdan Toader în septembrie 2020, reflectă cu realitatea de care liberalii se lovesc astăzi în aplicarea măsurilor privind transportul gratuit pentru elevi:

,,Atât eu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova, cât și Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri «Muntenia Trans» vom face demersuri către Ministerul Transporturilor și Ministerul Educației pentru îmbunătățirea metodologiei de decontare, dar și pentru asigurarea fondurilor necesare promise Consiliilor județene!”

Prezentul îl contrazice pe președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu care spunea la începutul lunii noiembrie 2020 că a rezolvat problema abonamentelor gratuite pentru elevii din județ.