Ro2D2 Speranță pentru viitor

Exclusiv, reporterul Prahova Liberă a avut ocazia de a face cunoștință cu lumea roboticii. Ghid in această incursiune a fost NICHOLAS-DAVID CANȚĂR-GOGITIDZE membru fondator al echipei de robotică Ro2D2. Echipa a fost înființată în iunie 2018 la inițiativa unor elevi și este integrată în programul educațional FIRST Tech Challenge (FTC), coordonat în România de organizația ”Nație prin Educație” – Programul românesc include 197 de echipe de robotică în care activează peste 3.000 de elevi din întreaga țară și este afiliat la programului internațional de educație STEM, care se derulează de organizația americană FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology , www.firstinspires.org) . Acest program educațional include competiții regionale, naționale și mondiale, și se remarcă ca un campionat de leader ship, în care echipele nu trebuie doar să construiască un robot care îndeplinește o misiune definită de anumite target-uri. Participarea la această competiție impune un plan de afaceri, strângeri de fonduri, editarea unei cărți tehnice care să rezume modul în care este construit robotul pas cu pas, acțiuni de promovare a educației STEM în rândul tinerilor, încheierea de parteneriate cu alte echipe de robotică sau alte organizații și asociații, construirea brandului de echipă.

Ro2D2 Ploiesti – Prezentare

Echipa Ro2D2 s-a înființat în vara anului 2018 la inițiativa unui grup de elevi din Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Ploiești, fiind construită prin motivație și aspirație.

Robotica i-a ajutat să găsescă noi oportunități pentru viitoarea carieră. Mulți membrii au fost remarcați de centre universitare de prestigiu din lume.
Membrii echipei, învață și concurează la o competiție, manifestîndu-se cu respect și cordialitate. Descoperirile și acumulările la nivel de cunoaștere, concurența și empatia sunt un amestec confortabil al succesului în cadrul acestei competiții.

NICHOLAS-DAVID CANȚĂR-GOGITIDZE:
În fiecare zi, încercăm să dovedim că respectul față de muncă, individ, comunitate și mediu este o manifestare care trebuie să se integreze în conștiința colectivă, pentru a ne bucura de satisfacția de a ști că cineva a acționat cu integritate și sensibilitate.
Poate în viitor vom lua parte la mari proiecte care să îmbunătățească calitatea vieții:
• Nano drone medicale care vor identifica și distruge celulele canceroase din corpul uman;
• Prima bază de pe Marte populată cu roboți care vor exploata resursele minerale ale planetei – în weekend se vor organiza ROBOPARTY-uri 😊;
• Androizi care îi vor ajuta pe oameni în activitățile cotidiene;
• Bow-leg robots care să exploreze rapid terenuri accidentate;
• Inteligență artificială care va putea prezice diferite alternative de viitor evaluând activitățile trecute și personalitatea umană;
• Snacke robots care să exploreze găuri de foraj;
• Proteze medicale cu feedback tactil.
• Sateliți artificiali giganți care să orbiteze în jurul Pământului pentru a compensa lipsa luminii solare pe timpul nopții.
…deci, să ne transformăm visele în realitate.
Credem că în viitor, roboții ne vor ajuta să cucerim Universul, vor genera sustenabil toate resursele de care are nevoie omenirea și vor oferi servicii medicale sau domestice de înaltă calitate.
Provocarea cu care se va confrunta generația noastră este modalitatea pe care o vom găsi ca să împărțim toate acestea cu întreaga lume.

Ro2D2 este a doua echipă FTC a Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Ploiești, județul Prahova și a fost înființată în vara anului 2018 la inițiativa unui grup de elevi.
Profilul de marketing și media al echipei este construit în jurul imaginii robotului R2D2, micul droid astromech din seria science fiction Star Wars.
În prezent, echipa este formată din 15 elevi – 6 fete și nouă băieți, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Rover Ruckus a fost primul sezon competițional (2018-2019*) și parcursul echipei a fost unul de succes, deoarece obiectivele au fost atinse. Echipa a fost formată din șapte elevi – o fată și șase băieți, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani.
*Campionatul de Robotică Skystone (2019-2020) a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19
În turneul de calificare desfășurat la București, echipa a dominat jocul pe teren, fiind premiata ca WINNING ALLIANCE CAPTAIN și INSPIRE III.
La Competiția Națională, echipa Ro2D2 a fost premiată cu CONNECT AWARD – 3rd place și DESIGN AWARD – 2nd place
Proiectul robotului Ro2D2 a fost declarat la nivel global PROIECTUL ANULUI 2019, devansând alte proiecte stiințifice ale multor studenților din alte centre universitare din lume.
În prezent, echipa este formată din 15 elevi – 6 fată și nouă băieți, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Până în prezent, echipa a acumulat în portofoliul său peste 1.500 de ore de voluntariat desfășurate în peste 20 de instituții de învățământ din Ploiești, Mizil, Câmpina, Comarnic, Brazi fiind agrenați în activități STEM peste 3.000 de elevi. Dar activitatea echipei de robotică Ro2D2 a depășit granitele României, deoarece echipa activează alături de organizații din Franța, Elveția, Israel, Grecia, Ucraina. În luna februarie 2020, echipa a participat la un târg de educație STEM organizat în Zurich.
Echipa promovează proiecte de educație ecologică în parteneriat cu alte echipe de robotică din lume și asociații internaționale de prestigiu din acest domeniu, fiind membri activi ai comunității internaționale ECO FIRST Community. Sunt coordonatorii principali ai acestei comunități care include 170 de echipe de robotică din peste 40 de țări, fiind angrenați peste 5.000 de elevi. Își doresc ca forța lor creatoare să se regăsească și în acțiunile de salvare și conservare a frumuseții mediului natural. Unul dintre obiectivele principale este acela de a îndruma atenția tinerei generații către sustenabilitate și promovarea valorilor educaționale de conservare a naturii și de interacțiune corectă cu mediul înconjurător.
Contribuind permanent la dezvoltarea și consolidarea comunității locale, echipa organizează activități de strângere de fonduri pentru diverse cauze. Este remarcabilă colaborarea echipei cu Alianța Franceză Ploiești, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Grădina Botanică Bucov, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, Asociația Diabeticilor din Prahova și multe alte organizații și asociații.

În cadrul echipei de robotică, membrii echipei au învâțat principii de inginerie cum ar fi proiectarea 3D, construirea, codarea computerizată, scrierea tehnică și științifică, experimentarea, marketingul, strângerea de fonduri, abilități de grup și de lucru în echipă, împreună cu alte domenii STEM.
Activitatea echipei se desfășoară sub umbrela valorile de bază ale FIRST.
Misiunea Ro2D2 este de a promova cu profesionalism valorile educației STEM în comunitățile de elevi și tineri din țară și străinătate.

NICHOLAS-DAVID CANȚĂR-GOGITIDZE:
”Echipa noastră de robotică a evoluat într-o direcție care o individualizează în comunitatea FTC din țară și din lume. Am avut curajul să ne asumăm misiunea de a fi un exemplu pentru copiii din comunitatea noastră, și nu numai. Ne-am angajat în multe proiecte în care promovăm valorile FIRST și educația STEM în rândul copiilor din județul Prahova și din lume. Mesajul nostru este foarte autentic și, amplificat de rezultatele proiectelor, ne ajută să ne atingem obiectivele cu succes.”

DARIA SAVU:
”Suntem unici datorită relației strânse de prietenie care s-a format între noi. Suntem mai mult decât colegi și coechipieri, suntem o familie: râdem împreună, rezolvăm problemele împreună, facem alegeri importante împreună. Suntem unici datorită comunicării excelente care există între noi, datorită felului serios și totuși jovial în care lucrăm. Unic la noi este și entuziasmul și pasiunea pentru ceea ce facem, bucuria cu care venim la hub, foamea de cunoaștere și curiozitatea. Echipa noastră este unică datorită momentelor care ne-au unit, nopților lungi petrecut lucrând la robot, competițiilor și zilelor aniversare.”
ANDREI ȘTEFAN (PIKA):
”Echipa noastră este unică datorită modului în care promovam educația STEM (sau mai nou, STEAM). Vizitând numeroase școli, am încurajat copiii să descopere tainele roboticii, și ne-am bucurat de reacțiile lor de uimire și surprindere la vederea roboților.”
TUDOR MOLDOVEANU:
” Permanent căutăm soluții noi pentru a îmbunătății activitatea echipei la nivelul fiecărui departament, în fiecare zi ne întrebăm dacă nu există o soluție mai bună decât cea care a fost deja implementată.