Un bloc construit de marocani doar din pământ bătătorit, a fost prezentat la Expo Dubai și este un imobil de lux. La Expo Dubai 2021 proiectele cu accent pe sustenabilitate au fost la mare preț, după un an puternic marcat de tulburări climatice. Una dintre piesele-vedetă a fost aceea a Marocului, care a prezentat cea mai înaltă clădire construită din pământ bătătorit din lume.

Clădirea are 7 etaje, de 32 de metri înălțime, și este construită doar din pământ bătătorit, folosind, în principal, tehnici tradiționale marocane.

https://youtube.com/watch?v=FPbBMr7O_dQ%3Ffeature%3Doembed

Chirpiciul în România

În România, tipul de construcție este binecunoscut, fiind numit chirpici. Astfel de construcții, care au la baza pământul, balega de cal, uneori și varul, și folosesc ca structură lemnul, poate dăinui zeci de ani și oferă o bună izolare termică.

casa chirpici
casa chirpici Sângeorz-Băi

Casele din chirpici trebuie însă ferite de umezeală, dat fiind că în România clima este extrem de aspră, ciclurile frig-cald și uscat-umezeală succedându-se foarte rapid.

În interiorul clădirii sunt 15 grade Celsius

Tarik Oualalou, creatorul acestei clădiri, a declarat pentru CNN că toate materialele pe care le-a folosit au fost strânse de pe o arie de la cel mult 5 kilometri de locul în care a fost construită clădirea.

Avantajul folosirii materialelor locale este că se reduc mult emisiile cu transportul.

VEZI ȘI SOLUȚII PENTRU CONSTRUCȚIA UNEI CASE

Oualalou le-a spus reporterilor că pământul bătătorit contribuie la menținerea, în interiorul clădirii, a unei temperaturi constante de 15 grade Celsius. Pare prea frig?

Ei bine, localnicii obligați să suporte, în timpul zilei, temperature de peste 40 de grade, la exterior, s-ar putea să considere că e răcoare și confortabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.