Construction worker insulating house wall with styrofoam insulatuion sheet.

Energia s-a scumpit enorm, iar asta nu doar în România, ci este o tendință  la nivel global. Cât va mai dura această perioadă, în care prețurile mari la electricitate, gaze și carburanți pun la grea încercare bugetele familiilor, este greu de spus. Ba chiar există voci care susțin că, din cauza noilor restricții ale politicilor de mediu din Uniunea Europeană și nu numai, lucrurile vor arăta și mai rău pentru consumatori în anii ce vor urma.

Prin urmare, eficiența energetică a locuințelor este o temă care a revenit puternic pe agenda publică. Pentru că, dacă nu ai de ales și tot trebuie să plătești mai mult pentru energie, poți alege să consumi mai puțin. Iar asta fără a-ți afecta în vreun fel nivelul de trai. Studiile arată că izolarea termică a locuinței poate să reducă factura pentru încălzire chiar și cu 50%. Cu alte cuvinte, o locuință bine izolată termic asigură tot confortul necesar și o factură de încălzire suportabilă, indiferent de prețul energiei. Iar beneficiile nu se opresc aici. Pe perioadă de vară o locuință reabilitată oferă un mai bun confort termic. Totuși rămâne o întrebare: cum se realizează o bună izolare termică? Sunt mai multe variante acceptate, dar cea mai răspândită este tehnologia care folosește polistirenul.

termosistem

Materialele de calitate, secretul unei bune izolări termice

Pentru a obține un termosistem care să îndeplinească toate așteptările legate de eficiența energetică a locuinței și să reziste un timp îndelungat, cel mai important este să alegeți materiale de calitate. Aici, AdePlast vine cu o mulțime de soluții, oferind polistiren și adezivi cu proprietăți de top. Garanția calității vine din experiența bogată a companiei și din tehnologia modernă folosită în procesul de fabricație, toate materialele fiind produse în fabricile din România.

Pentru a obține o izolare termică optimă, este recomandată folosirea la exterior a unui polistiren cu o densitate bună. Astfel, polistirenul expandat AdePlast EPS 80+ sau cel grafitat AdePlast 80 reprezintă variante recomandate pentru orice lucrare. Bineînțeles, în portofoliul AdePlast se mai găsesc și alte soluții, cu proprietăți chiar mai bune. De exemplu, se poate alege un polistiren extrudat, care este mai dens și are o rezistență mecanică bună, fiind recomandat pentru izolarea fundațiilor, a pardoselilor sau a teraselor. Nu în ultimul rând, izolarea la interior sau a acoperișului se poate realiza cu polistiren expandat AdePlast EPS 60, acesta având toate proprietățile necesare. În ceea ce privește adezivul, și aici AdePlast are o gamă variată, de unde meșterii pot alege produsul cel mai potrivit pentru tipul lucrării. De mare succes pe piața românească se bucură Polistirol Premium, un adeziv superior care iese în evidență prin aderența excelentă, flexibilitate de excepție și rezistența ridicată.

Cum se aplică termosistemul

Un termosistem mai conține și alte elemente în afara polistirenului și adezivului. Astfel, diblurile, plasa de armare și stratul final au și ele un rol important în obținerea unui termosistem eficient și durabil. Nu în ultimul rând, contează și experiența și priceperea meșterului, care trebuie să aplice corect materialele, urmărind toți pașii necesari.

Suportul peste care se aplică termosistemul este esențial. Este recomandat ca pregătirea acestuia să se facă prin tencuire, urmând apoi ca pereții să fie curățați, nivelați și amorsați pentru ca adezivul să aibă o aderență cât mai bună. Urmează apoi montarea plăcilor de polistiren, pe suprafața cărora se aplică adeziv. Plăcile se așază întrețesute pe perete. Dupa montarea acestora, urmează prinderea diblurilor. Acestea se aleg în funcție de tipul polistirenului, în cazul celui expandat fiind recomandate diblurile de plastic. Odată ce am trecut și de acest pas, urmează aplicarea masei de șpaclu. Aici, tot mortarul adeziv AdePlast Polistirol Premium este o alegere cât se poate de inspirată, caracteristicile acestuia fiind ideale pentru această etapă. Urmează apoi plasa de armare și stratul de acoperire. Aici se poate aplica ori o vopsea de exterior, ori o tencuială decorativă.

Greșeli frecvente și soluții recomandate

Una din cele mai frecvente erori în aplicarea termosistemului este umplerea rosturilor dintre plăcile de polistiren cu adeziv, acolo unde acestea nu pot avea contact perfect. Corect este să se folosească în acest caz o spumă poliuretanică, Sika Boom-582 Foam Fix fiind o alegere excelentă. Folosită la lipirea plăcilor de termoizolația, această spumă are calități deosebite, fiind extrem de rezistentă. O altă greșeală frecventă este montarea diblurilor înainte ca adezivul să se întărească. Tot determinată de grabă, o altă eroare este aplicarea amorsei și tencuielii înainte ca masa de șpaclu să se întărească. Cert este că un meșter priceput va ști cum să monteze un termosistem de calitate și va recomanda, de fiecare dată, cele mai potrivite materiale.

Dacă ați ajuns cu casa la nivelul termoizolației înseamnă că ați parcurs deja o serie pași importanți, însă trebuie reținut că atât la exterior cât și la interior, folosirea materialelor de calitate este esențială. Spre exemplu, pe lângă materialele de la AdePlast, pot fi utilizate, în complementaritate, toate soluțiile SIKA destinate sectorului rezidențial care includ soluții pentru partea de construcție care nu se “vede”, dar și pentru toate operațiunile de finisaj interior și exterior.

Sika România este subsidiară a concernului elveţian Sika AG, fondat în 1910 Baar Elvetia, și prezentă pe piața din România de aproape 20 ani. În toți acești ani, compania a cunscut mai multe etape de dezvoltare atât prin construcții proprii de fabrici (Brașov – fabrica de aditivi pentru betoane, Cluj – mortare speciale pentru construcții), cât și prin  achiziții locale: 2019 – Arcon membrane, principalul producător de membrane bituminoase din România; 2020 – Adeplast SA, lider consacrat în producția unei game lărgite de mortare pentru construcţii şi izolaţii termice (EPS),  astfel încât am ajuns la un număr de 13 fabrici și linii de producție locate în 7 zone ale țării și peste 670 de angajați.

Sika este lider global în producția de materiale chimice specializate, are o poziţie de top pe piaţa dezvoltării şi producţiei de sisteme şi produse de etanșare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie utilizate în sectorul construcţiilor şi în industria auto. Grupul elvețian cu peste 25.000 de angajati in intreaga lume, este prezent cu  filialele sale  în peste 100  ţări din şi detine  300 de unităţi de producţie. In 2020 Sika a realizat la nivel global realizeaza o cifra de afaceri de peste 7,8 miliarde CHF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.