Motto: ,,Libertatea renaște de fiecare dată, din propria-i cenușă, la fel ca Pasărea Phoenix.”

În urmă cu 31 de ani a luat ființă prima publicație postdecembristă, din județul Prahova. Libertatea presei prahovene marca punctul de plecare al relatării evenimentelor, așa cum au decurs la Ploiești în iarna lui ‘89 și prezentate în prima ediție a cotidianului Prahova Liberă.

La 22 decembrie 1989, un grup de 10 revoluționari ploieșteni coordonați de către Alexandru Emil Petrescu (printre ei numarându-se Oprescu Paul, Stanciu Ion,Liviu Popescu , Bogdan Stoicescu) sosesc la tipografia din oraș înlaturând vechea conducere comunista și vor tipării la ora 18.09 primul număr al noului cotidian redenumit ,,Prahova Liberă” (cel vechi se numea Flamura Prahovei) Alexandru Petrescu desenează noul logotip, înlăturându-l pe cel vechi, îl utilizează pe cel ce reprezenta imaginea statuii Libertății din Ploiești.

Am confecționat fotografiile din primul ziar, „Prahova liberă” (fost „Flamura Prahovei”), iar pentru că în Piața nu au fost pancarte cu lozinci anticomuniste, le-am postat noi pe poze, cu cretă albă, și am scris cu stiloul cu cerneală neagră ce strigau oamenii: „Jos comunismul”, „Jos dictatorul”, „Armata e cu noi”. (Tudor Machițescu, „Revoluția română. Ploiești – Prahova” în G. Cartianu (coord.), Teroriștii printre noi)

Ce s-a întâmplat în decembrie 1989 în România rămâne și astăzi, la 27 de ani de la acele moment, un subiect de dezbatere în spațiul public. Ce s-a petrecut însă la Ploiești în acele zile este mult mai clar, mai simplu și mai puțin eroic. Cu toate că în reședința județului Prahova sunt astăzi înregistrați peste 200 de revoluționari, în această localitate nu s-a tras, iar singurii doi morți înregistrați nu au decedat din cauza „teroriștilor”.

Despre evenimentele din 22 decembrie 1989, de la Ploiești citiți în continuare pe RepublicaPloiești.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.