În timp ce statul român nu ia nicio măsură pentru a sancționa știrile false legate de vaccinare și negarea existenței coronavirus, alte state ale lumii aplică sancțiuni dure, precum și obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de populație.

Președintele din Filipine a decis să impună noi măsuri dure pentru limitarea răspândirii coronavirusului în rândul populației. Șeful statului a ordonat tuturor liderilor comunităților din întreaga țară să îi aresteze pe cei nevaccinați împotriva COVID-19 care ies din case.

„Ordon acum conducătorilor (de sate – n. red.) să îi caute pe cei nevaccinaţi şi să le ceară pur şi simplu sau să le ordone să nu iasă. Iar dacă refuză, dacă ies din case şi umblă prin comunitate, pot fi reţinuţi. Iar dacă refuză, atunci conducătorul fiind o persoană cu autoritate, este în drept să îi aresteze pe cei recalcitranți”, a spus preşedintele filipinez  Rodrigo Duterte la o întâlnire cu grupul operativ împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Președintele filipinez: „Vaccinați oamenii în somn”

De asemenea, purtătorul de cuvânt al președintelui, Karlo Nograles, a menționat că această măsură este valabilă la nivel național și a cerut populației să respecte instrucțiunile autorităților. Mai mult, el a precizat că această directivă impusă persoanelor nevaccinate are ca și scop protejarea populației, „deoarece lipsa vaccinului îi periclitează pe toți.”

Noile măsuri au fost luate în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 din cauza mobilității populației în perioada de sărbători.

În urmă cu două luni, președintele din Filipine a venit cu o idee unică pentru a vaccina persoanele care încă refuză administrarea serului. Șeful statului a precizat că cei care nu se imunizează împotriva COVID-19 trebuie căutați și vaccinați în timp ce dorm.

„Dacă nu vor, hai să mergem în casele lor şi să-i injectăm când se lasă noaptea. Eu o voi face, eu voi conduce călătoria”, a declarat Duterte, citat de CNN.

Reamintim că Filipine se confruntă cu o problemă masivă privind achiziționarea de vaccinuri împotriva coronavirusului. Vaccinarea anti-Covid a început în țara asiatică pe 1 martie 2020, la un an de la primele cazuri de infectare cu coronavirus.

De la debutul campaniei de vaccinare, peste 51,7 milioane de filipinezi (47,1 %) au fost vaccinați cu schema completă, fiind administrate 112 milioane de doze de vaccin. Reamintim că Filipine a înregistrat aproape 3 milioane de infecții cu COVID-19 și peste 51.000 de decese provocate de virus.

Începând cu 8 ianuarie, vaccinarea a devenit  obligatorie în Italia, pentru peroanele peste 50 de ani. Sunt vizați și românii

Italienii în vârstă de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform unei noi legi care a intrat în vigoare sâmbătă. Măsura este valabilă și pentru rezidenții străini.

Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru.

De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a făcut a doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro, relatează dpa, citată de Agerpres.

Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.

Începând cu 15 februarie, cei din această categorie de vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi, dacă nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă. 

Angajaţii sub 50 de ani pot să prezinte şi un test cu rezultat negativ. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi între 600 şi 1.500 de euro.

Introducerea vaccinării obligatorii pentru persoanele în vârstă a stârnit reacţii mixte în ţară.

Așteptăm cu interes ca și în Parlamentul României, legislația privind sancționarea celor care răspândesc știri false despre COVID-19, precum și dezinformările legate de vaccin, să fie pusă la punct și adoptată cu celeritate, pentru a fi apoi promulgată de șeful statului.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.