Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să majoreze contribuțiile plătite la stat de către asigurători, în „contextul excepțional generat de situația City Insurance”, companie căreia instituția i-a cerut falimentul anul trecut. ASF propune creșterea de la 1% la 2,5% a contribuției la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), organismul care trebuie acum să plătească daunele șoferilor asigurați de City. Prin urmare, companiile de asigurări auto ar putea majora prețurile RCA, ca să acopere taxele mai mari.

Citiți și Factură uriașă la gaze pentru Castelul Peleș

„Având în vedere obiectivul ASF privind apărarea drepturilor asiguraţilor, precum și contextul excepțional generat de situația City Insurance, se propune o intervenție legislativă privind cotele de contribuţie datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraţilor, pentru a asigura în permanență resursele necesare pentru efectuarea plăților către creditorii de asigurări”, arată propunerea ASF.

Așadar, Autoritatea propune majorarea cotei de contribuție la fond cu 1,5 puncte procentuale față de nivelul actual, pentru anul 2022, pentru componenta privind activitatea de asigurări generale, pentru anul 2022. În prezent, cota de contribuție este de 1%. Așadar, propunerea ASF este de majorare la 2,5%. Măsura se va lua începând din luna februarie 2022.

Ultima dată când ASF a majorat cota de contribuție la FGA a fost după falimentul Astra Asigurări. Ulterior, cota a fost scăzută.

Pentru activitatea de asigurări de viață, cota de contribuție la FGA nu se majorează, rămânând la nivelul de 0,4%. Concomitent, rămân neschimbate cotele de contribuție la Fondul de rezoluţie pentru asigurători, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluţiei, iar plățile contribuțiilor la acesta sunt în continuare sistate, ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări (asigurați, beneficiari, persoane păgubite) de consecinţele insolvenţei unui asigurător. Fondul protejează creditorii de asigurări prin plata de creanţe de asigurări, rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate, în cazul constatării de către ASF a insolvenţei unui asigurător.

Majorarea cotei de contribuție plătite de asigurători la ASF ar putea duce la o nouă scumpire a RCA, în contextul în care companiile ar decide să transfere taxa majorată către clienții care încheie noi polițe.

Reamintim că prețurile RCA au raportat o creștere-șoc de circa 25-40% imediat după falimentul City Insurance, în contextul în care această companie ținea prețurile din piață foarte jos, la un nivel chiar de „dumping”, după cum spuneau alți jucători din piață.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat la jumătatea lunii septembrie 2021 că a retras autorizaţia de funcţionare companiei City Insurance, liderul pietei RCA, cu peste 3 milioane de contracte. ASF a cerut şi falimentul companiei. Motivul: societatea nu a putut face dovada că deţine suficiente fonduri ca să asigure plata daunelor. Acum, poliţele RCA de la City sunt despăgubite de Fondul de Garantare al Asiguraţilor.

Fondul de Garantare a Asiguraților avea pe 8 septembrie disponibilități de 620.624.820 lei.

ASF a estimat ulterior că valoarea despăgubirilor solicitate de către creditorii de asigurare ai City Insurance aferente cererilor de plată depuse până la în noiembrie 2021 era de aproximativ 530 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.