Centrul comercial Prahova Value Centre și Societatea Culturală „ATOM” Ploieşti prezintă expoziţia ,,Uzina 1 Mai – Arc peste timp”

Prima lună a anului 2022 marchează un moment important pentru ploieștenii pasionaţi de istoria locală: pe data de 21 ianuarie, Societatea Culturală ,,ATOM” Ploiești și Prahova Value Centre au inaugurat expoziția ,,Uzina 1 Mai – Arc peste timp”, organizată pe galeria centrului comercial.

Citiți și Ploieștiul va fi gazda organizării unei etape locale din campionatul național de Teqball

Ploieşteni şi nu numai sunt aşteptaţi în centrul comercial Prahova Value Centre pentru a retrăi momente din perioada de glorie a istoriei petrolului românesc şi, implicit, a Uzinei celebre în întreaga lume. ,,1 Mai”, cea mai mare uzină de utilaj petrolier din Europa, producea instalații de foraj petrolier dintre cele mai performante la nivel mondial, achiziționate inclusiv de celebre companii de profil americane.

Societatea Culturală ,,ATOM” Ploiești, în parteneriat cu Prahova Value Centre, a pregătit pentru vizitatori o trecere în revistă a istoriei de 110 ani a Uzinei ,,1 Mai”.

Fotografiile din diverse etape ale întreprinderii pot fi admirate îndeaproape, împreună cu o scurtă și relevantă descriere.

Obiecte de preţ din colecţia Societăţii „ATOM” vor putea fi admirate, de asemenea: medaliile de aur obținute de Uzina ,, 1 Mai” la târgurile internaționale de profil, diplome, albume fotografice, colecţia ziarului ,,Metalurgistul” sunt câteva din elementele care pot fi observate în cadrul expoziţiei.

„Este o onoare pentru noi să fim gazdele unui eveniment atât de important pentru comunitatea din care facem parte. Ne fascinează istoria acestui loc și a uzinei în sine. Ne bucurăm să putem vedea astăzi în galeria comercială imagini de colecţie, amintiri a ceea ce reprezenta mândria Ploieștiului și să păstrăm viu spiritul Uzinei I Mai.” – declară Ioana Gheorghe, managerul general al centrului comercial Prahova Value Centre.

,,Nu ai cum să te gândești la Ploieşti fără să-ți treacă prin minte imaginea întreprinderii „1 Mai” Ploiești, un ,,stup“ care aduna zilnic 18.000 de angajaţi înainte de Revoluţie.

Această expoziție se dorește un memento a ceea ce a reprezentat pentru comunitatea ploieşteană Întreprinderea ,,1 Mai” Ploiești, dar și un omagiu adus generațiilor de ploieșteni care cu abnegaţie, dăruire și sudoare au contribuit la recunoașterea internațională a brandului ,,1 Mai” Ploiești.

Citiți și Casele ţărăneşti în pictura românească

Cu toate că uzina nu mai există astăzi, istoria și performanțele sale vor dăinui peste timp, iar unele din marile personalități ale uzinei, care au adus un aport substanțial la transformarea ei dintr-un nume într-un renume, merită a fi enumerate astăzi, aici: inginerii Nicolae Popa, Dimitrie Tomozei, Dumitru Nistor, Victor Săvulescu, Emilian Uleia, Stelian Teodorescu, Oscar Sorian, Gheorghe Petrescu, Victor Vâlvoi, Constantin Palancă, Ștefan Diaconescu, Petre Raţă, Atanase Niculescu, Popeia Cristel, Gheorghe Damian, Alexandru Bublic, Alecu Rădulescu, Alexandru Mihăilescu, Viorel Cristea, Viorel Peligrad, Theodor Toivi, Dumitru-Isidor Gheoca, maistrul inovator Iosif Lisovski. Veşnica noastră amintire și recunoștință!” – declară Alin Tomozei, preşedintele Societății Culturale ,,ATOM” Ploieşti.

Expoziţia ,,Uzina 1 Mai – Arc peste timp” poate fi admirată în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul orar 9:00 – 21:00.

Sursă foto: Societatea Culturală „ATOM” Ploiești

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.