În ziua de 27 ianuarie, pomenim aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și așezarea lor în biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol.

Această faptă de laudă s-a săvârșit pe vremea împărăției lui Teodosie.

Pentru că multe nenorociri se abătuseră asupra împărăției, poporul credincioșilor socotea că relele acestea veneau ca o pedeapsă dumnezeiască, pentru înverșunarea nedreaptă a împărătesei Eudoxia, împotriva omului Lui Dumnezeu, Ioan.

Aceasta mijlocise ca el să fie îndepărtat din scaun, trimițându-l să moară în surghiun. Atunci noul patriarh, Sfântul Proclu, ucenic al Sfântului Ioan Gură de Aur, l-a îndemnat pe Teodosie împăratul să aducă moaștele Sfântului în cetate, ca un semn de împăcare.

Primind împăratul cu bucurie sfatul acesta, a început lucrarea cu credință și cu mare dărnicie.

Luat cu rugăciuni și cu toată cuviința, trupul Sfântului care fusese îngropat la Comane, după 31 de ani, a fost pus într-un sicriu de aur.

Pretutindeni prin sate și prin orașe, Sfintele Moaște au fost petrecute cu cântări de psalmi, făclii aprinse și mireasmă de tămâie.

Când au ajuns la Constantinopol, însuși împăratul a îngenunchiat și s-a rugat cu lacrimi ca Sfântul să ierte fărădelegea mamei sale Eudoxia, care era pricina morții omului Lui Dumnezeu.

Așezându-le în biserica Sfinților Apostoli, toți credincioșii s-au rugat înaintea lor, cerând har și îndurare de la Dumnezeu.

Citiți și Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.