Perioada de depunere a cererilor de bursă se prelungeşte până pe data de 14 februarie, prevede un ordin al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind condiţiile de acordare a acestora.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de Ministerul Educaţiei, ordinul prevede că toţi elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I le vor primi în continuare într-un cuantum dublat, de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună.

Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) faţă de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 lei). Conform comunicatului, a fost simplificată lista documentelor doveditoare, iar în situaţia în care acestea au fost depuse în primul semestru îşi păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului şcolar.

Totodată, beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflaţi în întreţinerea unui singur părinte şi elevii abandonaţi de părinţi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecţie specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgenţă. Pentru aceşti elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

Ordinul mai prevede că elevii din mediul rural şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază, de asemenea, de bursă socială, care nu este condiţionată de limite de venit.

„A fost clarificată/detaliată sintagma ‘revizuire semestrială a listelor de beneficiari’. Obiectivul permanent al Ministerului Educaţiei este încurajarea, motivarea elevilor pentru învăţare, dar şi susţinerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile. Precizăm faptul că, fără excepţie şi fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul şcolar precedent, cu excepţia elevilor din clasa a V-a şi din clasa a IX-a”, se explică în comunicat.

Citiți și 170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale

Conform Ministerului Educaţiei, prin noul ordin a fost instituită în premieră posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a.

„Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor şcolilor ş liceelor de stat din România şi pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guvern 1094/2021, Ministerul Educaţiei va propune la proxima rectificare bugetară să-şi asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, se mai precizează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.