Și în anul 2022 tichetele valorice de 100 de lei pentru românii care se vaccinează cu schema inițială împotriva COVID vor fi acordate, în pofida declarației lui Rafila care spunea că se ia în calcul renunțarea la acest stimulent.

Citiți și Institutul Naţional de Sănătate Publică: Peste 81% din cei morți de COVID erau nevaccinați

Noutatea o reprezintă faptul  că nu vor mai fi însă emise pe hârtie, ca până acum, ci doar pe card, începând din luna februarie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma, la finalul anului trecut faptul că se gândește să nu mai prelungească acordarea tichetelor după 1 ianuarie 2022.

„Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacientilor COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei. Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii”, declara în luna decembrie ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

După declarațiile din luna decembrie ale ministrului Sănătății, printre medicii de familie, spre exemplu, care distribuie și ei aceste tichete, a domnit confuzia, mulți fiind întrebați de pacienții care se vaccinează dacă aceste vouchere se mai acordă și anul acesta și neștiind ce să le răspundă – mai ales că voucherele se acordă de multe ori cu întâziere de câteva luni din lipsa banilor, iar pacienții nu le primesc în momentul în care se vaccinează, ci revin după ele la cabinet sau la centrul de vaccinare în următoarele luni.

Tichetele au fost o măsură gândită în timpul mandatului fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în încercarea de a stimula campania de vaccinare, într-un moment în care aceasta era în cădere liberă.

De vouchere beneficiază toți cei care s-au vaccinat cu schema completă – două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau o doză Johnson&Johnson – după momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență ce stabilește beneficiarii, adică data de 3 septembrie, clarifica, în luna octombrie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.