Războiul este un adevărat iad. Acest lucru este acum clar pentru fiecare dintre noi. Modul obișnuit de viață a fost distrus. Viața însăși este în pericol în fiecare zi. A face față anxietății și multor temeri este foarte greu de tratat.

Psihologul ucrainean de criză Galina Alekseenko a explicat pentru publicația fakty.ua cum poate fi trecută o astfel de perioadă.

„Orice activitate fizică ameliorează stresul”

– Galina, sunetul sirenelor și nevoia de a fugi în adăposturile antibombe au devenit noile noastre realități. Se părea că cel mai greu va fi în primele zile. Dar majoritatea oamenilor nu părăsesc starea de anxietate constantă. E înfricoșător acasă, pe stradă și în adăpostul anti-bombă. Cum să faci față acestor temeri?

– Dacă nu există alarmă de atac aerian, iar anxietatea crește, vă sfătuiesc să treceți la treabă, curățenie, gătit… Orice activitate fizică ameliorează tensiunea și stresul. Exercițiile de respirație ajută și ele. De exemplu, aici este yoga: inspirați prin abdomen, apoi prin piept, apoi expirați. Exercițiul de „împământare” este, de asemenea, foarte eficient. Stați ferm pe podea – simțiți-vă călcâiele, loviți-vă corpul de la tibie la umeri cu mâinile. Acest lucru duce și la conștiință. Pentru a ameliora simptomele de anxietate, concentrează-ți alternativ atenția asupra celor cinci nuanțe de culori din jurul tău, simți mirosurile. Toate acestea vă vor ajuta să vă exprimați în acest moment și să nu fugiți în fantezie.

Citiți și Crede în tine și nu uita: degeaba oamenii îți vor răul, dacă Dumnezeu îți vrea binele

– Și dacă ești atât de anxios încât nu poți face nimic – fără treabă, fără curățare? Totul pare absurd.

– Scrie o listă cu lucrurile care te calmează și fă-o. De exemplu, poate fi rugăciune, călcat, sculptat găluște, băut ceai cu bomboana preferată.

– Mulți oameni se plâng că nu pot închide ochii până dimineața. Ba chiar îngheață.

– În acest caz, există și un exercițiu bun. Simțiți mai întâi degetul mic pe piciorul drept, apoi pe cel stâng. Și așa fiecare deget pe rând! Apoi trebuie să simțiți treptat fiecare parte a corpului, până la coroană. Acesta este un exercițiu obositor, dar ameliorează stresul psihologic.

„Gândește-te cum te poți aplica la noi realități”

– O altă teamă puternică este pentru rudele care nu sunt prin preajmă. Te întrebi constant dacă sunt în viață. Și dacă dintr-un motiv oarecare nu există nicio legătură, pur și simplu înnebunești.

– Este important să ai numerele de telefon ale persoanelor care sunt acum aproape de familia ta. De exemplu, vecinii lor. În general, încercați să comunicați mai mult cu oamenii. Dacă aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să-l cereți. De asemenea, dacă este necesar, consultați un psiholog. Astăzi, în Ucraina există multe servicii psihologice gratuite.

– Mulți se tem că războiul va dura mult. Și cum să trăiești dacă nu muncești, cum închiriezi un colț undeva, într-un loc de refugiu?

– Frica de necunoscut într-o astfel de forță majoră este firească. Viața obișnuită este complet distrusă, așa că trebuie să inventăm noi sensuri. Gândește-te cum te poți aplica la noi realități, cum poți câștiga. Și, bineînțeles, fii cât mai economic în această perioadă, pentru ca fondurile tale să fie suficiente pentru o perioadă mai lungă de timp. La început, mulți oameni trăiesc prin inerție – ca înainte. Acest lucru se datorează faptului că după șoc vine obiecția. Așa funcționează mecanismele de protecție ale psihicului. Dar apoi vine conștientizarea că ne aflăm în noi realități.

– Cum să învingi teama că singura casă ar putea fi distrusă, că după ce mergi în refugiu, nu te vei mai putea întoarce în apartamentul tău?

– Nu ar trebui să alergi înainte, gândește-te la ce nu s-a întâmplat. Problemele trebuie rezolvate pe măsură ce apar.

– Și o altă teamă globală este teama de amenințarea nucleară. Mulți oameni vorbesc despre asta, pentru că o astfel de dezvoltare amenință sfârșitul vieții pe Pământ.

– Mulți oameni se tem cu adevărat de asta. Gândește-te la ce poți face pentru a pune capăt războiului mai devreme. Chiar și postarea pe rețelele sociale poate fi contribuția ta la o chestiune atât de importantă. Când aveți grijă de lucruri globale, nu uitați să sprijiniți oamenii care ar putea avea nevoie de ajutorul dumneavoastră. De exemplu, în casa noastră, tinerii cumpără mâncare pentru bătrâni singuratici. Ajută-i pe ceilalți – ajută foarte mult să-ți faci față fricilor. Astăzi, principalele temeri sunt frica de necunoscut și teama de pierdere.

„Este important să știi mereu ce se întâmplă”

– Merită să facem planuri pentru viitor acum?

– Desigur! Nu poți pierde niciodată speranța în bine.

– Astăzi, mulți oameni au televizorul care funcționează aproape non-stop. Merită să urmăriți știrile continuu sau ar trebui făcută cu moderație?

– Întotdeauna am crezut că este dozat, dar acum situația este alta – este important să știm constant ce se întâmplă. Uitați-vă la televizor și faceți ceva, de exemplu, acasă. Dar copiii mici nu ar trebui să urmărească ororile războiului la televizor. Acest lucru le poate afecta și mai mult psihicul vulnerabil.

– Cum să calmezi copiii?

– Spune-i copilului: „Sunt cu tine, totul va fi bine”. Îmbrățișează-l, joacă-te cu el sau pictează. Cu cât adulții se comportă mai încrezători, cu atât copiii sunt mai calmi.

Foto | Facebook – Galina Alekseenko

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.