Tugan Sokhiev, directorul muzical al Balșoi Teatr din Moscova, și-a anunțat duminică demisia, spunând că se simte presat din cauza apelurilor de a lua o poziție în conflictul din Ucraina, scrie „The Guardian”.

Citiți și Volodimir Zelenski: „Chiar dacă veţi distruge toate catedralele şi bisericile noastre, nu ne veţi distruge credinţa”

Sokhiev a declarat că demisionează „cu efect imediat” din postul său la teatru, precum și din funcția echivalentă din Franța, de la Orchestra Națională a Capitolei din Toulouse.

El a fost numit director la Balșoi în 2014 pentru a îmbunătăți imaginea teatrului după mai multe scandaluri, printre care și atacul cu acid din 2013 asupra lui Serghei Filin, directorului artistic de atunci.

Directorul provine din aceeași regiune – Osetia de Nord, ca dirijorul Valeri Gherghiev, o mare vedetă, și este considerat a fi protejat al acestuia.

Un loialist al Kremlinului, Gherghiev a fost concediat de la Filarmonica din München pentru că nu a denunțat acțiunile rusești.

Tugan Sokhiev a spus într-o declarație lungă că „mulți oameni așteptau să mă exprim și să audă de la mine poziția mea cu privire la ceea ce se întâmplă în acest moment”, referindu-se la acțiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Totodată, a spus că a decis să demisioneze după ce „a fost forțat să înfrunte opțiunea imposibilă de a alege între iubiții mei muzicieni ruși și iubiții muzicieni francezi”.

De asemenea, Sokhiev a citat opoziția autorităților din Toulouse față de organizarea unui festival de muzică franco-rusă acolo, spunând că „vreau să mă exprim pentru pace”.

Trebuie spus că Sokhiev a devenit director muzical al orchestrei din Toulouse în 2008 și a continuat să lucreze cu orchestra după ce s-a alăturat Balșoi Teatr.

Acum, nu nu a spus în mod explicit dacă susține sau se opune acțiunilor Rusiei în Ucraina, în timp ce a spus că „nu am susținut niciodată și voi fi întotdeauna împotriva oricăror conflicte sub orice formă și formă”.

În fine, el a spus că muzicienii devin „victime ale așa-numitei „culturi de anulare”” și a sugerat că muzica rusă ar putea fi amenințată. „În curând voi fi rugat să aleg între Ceaikovski, Stravinski, Şostakovici şi Beethoven, Brahms, Debussy”, a avertizat Tugan Sokhiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.