Astăzi sărbătorim plantarea florilor. Acestea există de cel puţin 150 de milioane de ani, specii noi şi captivante apărând peste tot în acest timp. Florile au fost mult timp un element de bază în diverse culturi din întreaga lume, servind numeroase scopuri de-a lungul mileniilor, inclusiv decorative şi medicinale.

Citiți și Ziua Florii de Colț

Încă din anul 2.500 î.Hr., egiptenii antici foloseau flori pentru a împodobi mesele şi sălile mari, precum şi pentru a arăta respect atât celor vii, cât şi celor morţi, rămăşiţele multor tipuri de flori fiind descoperite în mormintele faraonilor, ale marilor preoţi şi ale altor cetăţeni bogaţi. Mai târziu, atât grecii antici, cât şi romanii au continuat să folosească florile în aceleaşi scopuri şi au început să folosească unele dintre ele şi ca plante aromatice. Această tradiţie continuă şi astăzi prin intermediul ceaiurilor din plante, medicamentelor şi condimentelor.

Ce semnificații simbolice au purtat florile

De-a lungul istoriei, florile au purtat diferite semnificaţii simbolice, inclusiv în diverse religii şi mitologii. În hinduism, cea mai veche religie din lume, floarea de lotus este considerată un simbol spiritual important, în timp ce trandafirii sunt văzuţi de mult timp ca o manifestare a iubirii şi afecţiunii, iar macii sunt folosiţi pentru a comemora soldaţii care au murit în război.

Florile au fost, de asemenea, o parte integrantă a tradiţiilor şi ritualurilor noastre, dacă este să ne gândim numai la aruncarea buchetului la o nuntă.

Influențe asupra tuturor sectoarelor vieții

Aceste plante înflorite au influenţă chiar şi asupra economiei. În Olanda secolului al XVII-lea, în timpul unei perioade cunoscute sub numele de „mania lalelelor”, lalelele erau considerate atât de preţioase încât valorau mai mult decât aurul, iar cu doar zece bulbi se putea cumpăra o casă întreagă! Iar până în prezent, cel mai scump condiment din lume este şofranul, care se obţine din crocus uscat.

Cu toate acestea, poate cel mai valoros dintre toate este rolul pe care îl joacă florile în lumea naturală. Cu culorile lor strălucitoare şi parfumurile lor încântătoare, ele nu numai că înveselesc lumea din jurul nostru, dar atrag şi susţin polenizatorii, cum ar fi albinele, fluturii şi păsările, ademenindu-i cu nectar dulce şi primind în schimb polenul lor preţios distribuit. Iar odată ce s-au reprodus, florile dau fructe dulci de care se pot bucura atât animalele, cât şi oamenii.

Cum putem celebra ocazia

Florile joacă un rol crucial în susţinerea ecosistemelor, în producerea de hrană şi în îmbogăţirea vieţii şi culturii umane. Prin celebrarea Zilei naţionale „Plantează o floare”, veţi ajuta aceste flori generoase să înflorească.

Cel mai bun mod de a sărbători Planta Flower Day această zi este bineînţeles de a planta o floare sau chiar mai multe. În funcţie de locul în care ne aflăm şi tipul de flori, martie poate fi sau nu cel mai bun moment pentru a planta.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.