Marilena Oprișanu, chef dietician și nutriționist holistic

Prin procesul de fermentație acido-lactică se generează reacții biochimice cu o valoare nutrițională extraordinară.

Legumele și fructele devin probiotice și întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc digestia, stimulează detoxifierea și ajuta la curățarea colonului de reziduurile toxice. Murăturile conțin mai mulți nutrienți, sunt mai ușor digerabile, diminuează pofta de dulce, iar unele au proprietăți anticancerigene.

SPARANGHEL FERMENTAT

Aveți nevoie de un borcan de 1 l, 500 g de sparanghel, 3 fire de mărar, 2 cepe verzi, o linguriță de boabe de piper, o linguriță de boabe de muștar, apă filtrată sau de izvor, 2 linguri de sare de mare, câțiva castraveți mari.

Spălați și tăiați sparanghelul astfel încât să încapă în borcan în poziție verticală (lăsați aproximativ 7 cm loc liber la suprafața borcanului. Înlăturați tulpinile mărarului, tocați ceapa și adăugați-le în borcan împreună cu sparanghelul și boabele de piper și muștar. Dizolvați sarea într-o cantitate mică de apă și vărsați peste legume. Așezați totul strâns.

Adăugați apa, astfel încât toate legumele să fie scufundate, iar până la gura borcanului
să rămână 5 cm de spațiu liber. Așezați castraveții deasupra, pentru a împiedica ridicarea legumelor la suprafață, apoi puneți capacul borcanului. Capacul trebuie înșurubat doar pe jumătate, pentru a evita explozia din cauza fermentației. Procesul de fermentație este gata
într-o săptămână. Veți ști când sparanghelul este gata de consum, atunci când lichidul este acidulat. Înlăturați castraveții și păstrați borcanul în frigider. Este valabil pentru 6 luni.

CIUPERCI FERMENTATE

Aveți nevoie de un borcan de 1 l, 500 g de ciuperci, câteva fire de cimbru proaspăt, câteva fire de măghiran proaspăt, 2-3 căței de usturoi zdrobiți, două linguri de sare de mare, apă filtrată sau de izvor. Adăugați toate legumele în borcan, sarea și apa. Aveți grijă să rămână spațiu liber de 3 cm. Lăsați să fermenteze până la 5 zile și păstrați borcanul în frigider.

– Reclamă –

KEFIRUL– REGELE FERMENȚILOR BENEFICI

Aveți nevoie de un borcan, filtru de cafea/tifon/ prosop de hârtie, un elastic, o sită (strecurătoare), o lingură de lemn, o lingură de semințe de kefir, o cană de lapte crud.

Adăugați semințele de kefir în borcan și turnați laptele peste acestea. Acoperiți gura borcanului cu tifonul, prosopul de hârtie sau filtrul de cafea și fixați-l cu ajutorul elasticului. Lăsați borcanul afară pentru 24 de ore, însă nu sub razele soarelui. După fermentație, strecurați conținutul borcanului într-un recipient, apăsând cu lingura de lemn. După ce ați separat semințele de kefir, păstrați recipientul în frigider.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.