Plenul Camerei Deputaților a votat marți o hotărâre prin care deputatul Francisc Tobă (ex-AUR) a fost revocat din Comisia de apărare a Camerei, potrivit unui comunicat al deputatului PNL Sorin Moldovan. Hotărârea a fost votată cu 272 de voturi pentru și 5 împotrivă.

Citiți și Avocat Dr. Iosif Friedmann – Nicolescu | Aspecte actuale în Administrația Publică și în Justiția din România

FRANCISC TOBĂ, ALES ÎN PARLAMENT PE LISTELE AUR, A MERS SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ ÎNTR-O VIZITĂ LA AMBASADA RUSIEI DIN BUCUREȘTI ALĂTURI DE PARLAMENTARII:

DIANA ȘOȘOACĂ (EX-AUR),

MIHAI LASCA (EX-AUR) ȘI

DUMITRU COARNĂ (EXCLUS DIN PSD DIN CAUZA ACESTEI VIZITE).

”Săptămâna trecută am atras atenția public asupra pericolului pe care îl reprezintă participarea deputatului Fracisc Tobă, membru al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, la o acțiune de propagandă a Rusiei, condusă de agentul rus Diana Șoșoacă. I-am cerut demisia domnului Tobă din cadrul comisiei, însă cum aceasta nu s-a materializat, a fost inițiat un proiect de hotărâre prin care Plenul Camerei Deputaților a decis astăzi, prin vot, excluderea sa din comisie. Le mulțumesc colegilor deputați care au votat într-un număr covârșitor proiectul de hotărâre prin care am eliminat această vulnerabilitate din cadrul comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Într-o perioadă atât de complexă din punct de vedere al securității regionale, nu putem permite ca persoane care ar putea avea acces la cele mai sensibile informații să facă jocurile celor care agresează și comit crime de război în Ucraina”, a scris deputatul liberal Sorin Moldovan.

TOBĂ ȘI TRECUTUL LEGAT DE CRIMELE DIN SIBIU DIN TIMPUL REVOLUȚIEI ROMÂNE DIN 1989

Tobă a fost ales pe listele de parlamentari AUR după ce partidul din care face Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR. AUR a cerut ulterior invalidarea mandatului lui Tobă, dar plenul Camerei i-a validat mandatul.

Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în 1989, speță cu peste 700 de victime (morți, răniți și lipsiți de libertate), care a fost clasată în 2010.

Ziarul de Iași a scris, în 15 septembre 1999, că Francisc Tobă (lt.col. (r)) era acuzat și trimis în judecată pentru reprimarea manifestanților sibieni precum și de uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Tobă urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase.

PROCURORII MILITARI STABILISERĂ CĂ ÎN EXTERNAREA CU FORȚA ȘI TRANSPORTAREA ANUMITOR RĂNIȚI LA EVENIMENTELE DIN 1989, DIN SIBIU, DE LA SPITALUL JUDEȚEAN LA UNITATEA MILITARĂ, UNDE ACEȘTIA AU FOST BĂTUȚI, A FOST IMPLICAT ȘI FRANCISC TOBĂ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.