SUA și țările europene furnizează deja Ucrainei o cantitate de provizii care depășește capacitățile Israelului, dar oficialii israelieni se tem că dacă nu trimit mai mult ajutor ar putea eroda încrederea globală în industria sa de apărare, scrie Haaretz.

În cadrul unei discuții pe această temă, majoritatea oficialilor au sprijinit creșterea cantității de provizii militare și civile furnizate Ucrainei. O discuție suplimentară este așteptată în zilele următoare, în timpul căreia va fi revizuită lista de articole care pot fi trimise Ucrainei.

Oficialii au declarat că, între căștile pentru soldați și sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului, există o mulțime de articole care pot fi trimise.

A existat un consens între oficialii relevanți că – cel puțin în această etapă – sistemele de apărare aeriană, armamentul avansat și sistemele de atac nu vor fi furnizate armatei ucrainene.

Se crede că sistemele defensive care protejează trupele de la sol, echipamentul personal de luptă și sistemele de avertizare ar putea fi trimise fără a provoca o criză cu rușii.

Israelul intenționează să facă un pas mai substanțial, dar sprijinul va avea un caracter mai mult declarativ și nu va include cantități substanțiale de provizii, în parte pentru că Statele Unite și țările europene aprovizionează deja Ucraina dincolo de capacitățile Israelului.

Până în prezent, Israelul a oferit asistență umanitară, cum ar fi spitalul de campanie care a fost înființat pe teritoriul ucrainean, pe lângă aproximativ 100 de tone de provizii umanitare care au inclus sisteme de purificare a apei, echipamente medicale, pături și haine.

De asemenea, ministrul apărării, Benny Gantz, a aprobat recent veste și căști de protecție pentru armata ucraineană, dar Israelul a anunțat la momentul respectiv că nu intenționează să trimită armament avansat, așa cum au cerut ucrainenii de când Rusia a invadat țara la 24 februarie.

Citiți și În premieră mondială, la UM Plopeni se va produce muniție cu efect cumulat perforant-termobaric

Potrivit unei surse care a vorbit cu Haaretz sub protecția anonimatului, printre motivele de susținere a Ucrainei invocate în cadrul reuniunii se numără înțelegerea faptului că Statele Unite și diverse țări europene se așteaptă ca Israelul să adopte o poziție mai clară cu privire la tabăra pe care o susține și să își dovedească decizia cu fapte și nu doar cu declarații ale oficialilor politici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.