Cosmin Cismaș , director dezvoltare în cadrul Destine Holidays a răspuns în exclusivitate pentru publicația informateca.ro, la mai multe întrebări legate de turism, pandemie, criză.

-Turismul a fost lovit din plin de criză sanitară, care a fost cel mai rău lucru pentru agenţii şi clienţi în această perioadă?

-În primele luni ale pandemiei impactul a fost devastator, vacanțele contractate deja au fost anulate, agențiile de turism fiind puse în situația de a găși soluții pentru clienți. Sumele deja plătite au fost fie rambursate, fie reprogramate fie s-au oferit vouchere valorice pentru banii plățiți de către clienți. Veniturile s-au diminuat considerabil astfel activitatea nu a mai putut fi sustenabilă. Din acest motiv o parte semnificativă din locurile de muncă în domeniu s-au pierdut, salariile s-au diminuat și nu s-a mai pus problema dezvoltării ci mai degrabă a supraviețuirii. Și clienții binențeles au avut de suferit. Vacanțele mult așteptate s-au anulat, stresul fiind unul foarte mare. În vara lui 2020 a existat o oarecare relaxare iar turiștii au putut beneficia de vacanțe în România (aici restricțiile fiind mai reduse sau chiar deloc față de alte destinații. Practic neputând ieși din țară nu-ți rămânea altceva de făcut decât să călătorești în România, ceea ce nu e rău până la urmă. A existat o oarecare revigorare a turismului autohton.În toamna lui 2020 iarăși a venit un val de restricții însă agențiile de turism au căutat soluții de a găși destinații deschise călătoriei. De aici „vedetele” Egipt și Maldive în care românii au putut călători fără probleme (mă rog, în baza unui test PCR dar măcar au putut călători).
În 2021 activitatea a început să se revigoreze datorită relaxării restrictilor de călătorie însă numărul de turiști a rămas la un nivel de 50-60% față de anul 2019 de dinainte de pandemie.

-Cât de mult va afectat pandemia activitatea?

-Pe noi petrsonal pandemia nu ne-a afectat foarte mult. În 2020 fiind o echipa mică și bazându-ne pe resursa Destine Holding am reușit să înregistrăm chiar un mic profit. Dezvoltarea Destine Holidays a început în mai 2021 cu prima agenție cu văd comercial ajungând în prezent la 14 locații iar extinderea continuă.

Citiți și Destine Holidays, noul broker de vacanțe în România

-După această ridicare a restricţiilor, credeţi că în această vară se va putea face turism că în 2019?

-Asta sperăm. Deja numărul turiștilor a crescut semnificativ pe fondul eliminării restrictilor de călătorie. După 2 ani de restricții oamenii sunt dornici de a călători și acest lucru se vede deja în vânzări. În ceea ce ne privește suntem cu mult peste nivelul anului 2019 asta și datorită faptului că am început să ne dezvoltăm mai cu seama începând de anul trecut. Dar da, vacanțele vor reveni la nivelul dinainte de pandemie. Sezonul acesta este unul promițător, nu mai există restricții, destinațiile își așteaptă turiștii iar agențiile de turism sunt sunt din plin pregătite.

-Cum s-au modificat preferinţele turistului autohton în ultimii doi ani?

-A crescut mult turismul balnear, turismul de munte. Litoralul românesc rămâne principala destinație pe timp de vara la fel și Delta Dunării. Au apărut și s-au dezvoltat noi unități de cazare la standarde înalte de calitate. Oamenii călătoresc mai des, vizitează mai des anumite obiective autohtone. Să nu uităm totuși că și număr de turiști, România rămâne principala destinație turistică.

-Care credeţi că vor fi principalele destinaţii în această vară?

-Rămân la mare căutare destinațiile turistice de tip charter: Turcia, Egipt, Grecia, Spania, Tunisia, Cipru, Malta, EAU, etc, destinațiile pentru turism individual: România, Bulgaria, Croația. S-a revigorat turismul de tip circuit (mai multe țări vizitate într-o perioada limitată de timp) atât cu avion cât și cu autocar, croazierele. Să nu uităm și destinațiile exotice: Republica Dominicană, Mexic, Maldive, Bali, Mauritius, șamd. Practic fiind deschise toate destinațiile ne așteptăm că românii să călătorească cam peste tot în lume iar agențiile de turism sunt pregătite cu oferte în acest sens.

-Ce perspective aveţi pentru 2022?

-După cum știți Destine Holidays este broker de vacanțe adică locul în care turiștii pot compară ofertele de la cei mai importanți tour-operatori atât din România cât și din străînătate, alegându-și singuri unde și cu ce tour-operator să meargă în vacanțe. Rămânem fideli acestui concept și facem eforturi de a pregăti o echipa de oameni profesioniști care să vină în întâmpinarea nevoilor clienților noștri.
De asemenea suntem în plin proces de dezvoltare, avem deschise 13 puncte de lucru proprii și mai deschidem încă unul până la finalul lunii iunie, 220 de parteneri și 2500 de brokeri colaboratori care ofertează servicii turistice. Pentru anul 2022 ne-am propus dublarea cifrei de afaceri precum și un număr de aproximativ 20.000 de turiști care să beneficieze de serviciile Destine Holidays.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.