Azi, mai mult decât oricând, principala sarcină a educației este sa asigure supraviețuirea următoarelor calități: o curiozitate inovatoare, o vointa invincibila, tenacitate in atingerea obiectivelor, increderea in propria persoana, originalitatea etc.
Educația Outdoor este cea care începe dincolo de ușa clasei și se consumă în aer liber, fiind un mediu de explorare, de aplicare sau de experimentare a unor cunoștințe prevăzute de programele scolare.
Acest tip de educație oferă copiilor o sursă de experiențe de învățare – un mediu relaxant, liber, provocator, determinând un proces de educare puternic, inspirațional și de natură să schimbe comportamentre antisociale.
Scăpând de rutina sălii de clasa și de constrângerile pe care le impun ,,cei 4 pereți”, învățarea capătă un caracter atractiv și aplicat.
De ce susține Școala Măgurele din județul Prahova un astfel de proiect?
Educaţia outdoor oferă posibilitatea contactului direct cu natura- protecţia mediului reprezintă un subiect de interes mondial, urbanizarea masivă a produs un efect nociv asupra mediului şi prin faptul că oamenii nu conştientizează impactul pe care acţiunile lor non-ecologice le au asupra mediului iar educaţia outdoor poate fi privită ca o modalitate extrem de benefică pentru schimbarea atitudinilor şi comportamentelor faţă de mediu.
CITIȚI ȘI ADMITERE 2022 LA FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE | UPG PLOIEȘTI – VIDEO
Educaţia outdoor reprezintă o puternică sursă de experienţe de învăţare-un mediu relaxant, liber, fără constrângerile pe care le impun „cei patru pereţi ai unei săli de clasăˮ poate oferi copiilor nenumărate provocări, astfel că procesul de educare devine puternic, inspiraţional şi de natură să schimbe comportamente antisociale, să creeze o relaţie puternică între copii, bazată pe sprijin reciproc; acest tip de activitati facilitează procesul de învăţare al copiilor care întâmpină dificultăţi, oferă un climat diferit de învăţare ce permite copiilor care în mod uzual întâmpină dificultăţi de învăţare şi au un nivel scăzut de performanţă şcolară, să devină motivaţi, duce la dezvoltarea personală atât a celor care o aplică dar si a copiilor; contribuie la dezvoltarea spiritului de echipă-conexiunea între copii-copii, copii-profesori duce la creşterea gradului de participare activă.
„O sala de clasa in aer liber reprezinta un proiect de suflet al școlii. Este un proiect în care vrem să derulăm activități educaționale și chiar activități nonformale pe care copiii le vor desfășura aici. Este un proiect la care au răspuns favorabil foarte mulți oameni dragi nouă. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect, administratiei locale, colegilor și copiilor inimoși din scoala noastră”, a declarat în exclusivitate pentru pedagoteca.ro, directorul Școlii Măgurele, Claudia ILIESCU.
Precizăm că bugetul alocat pentru acest proiect este asigurat de Primaria comunei Măgurele din județul Prahova, iar lucrările vor începe in a doua parte a lunii iulie.
Sala de clasa își va primi elevii începând cu 5 septembrie, la debutul noului an școlar.
Școala Măgurele este implicata intr-un PROIECT NAȚIONAL – Grădina de relaxare, liniște și învățare, adresat copiilor din invatamantul prescolar, in cadrul caruia au fost amenajate spații de învățare în aer liber.
Articol apărut în revista pedagoteca.ro
[…] Citiți și Inedit! Sală de clasă amenajată în aer liber la Școala Măgurele | GALERIE FOTO […]