Acesta era feciorul lui Sovac, preotul Legii vechi, locuind în cetatea Tesve, din Galaad, de dincolo de Iordan, de unde şi numele Prorocului, Tesviteanul şi a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele evreilor.

Acesta îşi luase de soţie o prinţesă feniciană, femeie de alt neam şi închinătoare zeului Baal.

Ea îl îndemna pe rege să părăsească vechea credinţă a iudeilor, în Dumnezeul cel adevărat şi să se închine lui Baal, întorcându-se la păgânătate.

S-a ridicat atunci, la chemarea Domnului, Ilie Prorocul şi, venind la curtea regelui, îl mustra, prin cuvinte aspre, pentru rătăcirea lui.

Văzând că nu îl poate aduce la calea cea dreaptă a credinţei strămoşeşti, l-a vestit că se va abate asupra ţării o foamete mare, care va ţine trei ani şi jumătate, ca pedeapsă pentru lepădarea de credinţă.

După trei ani şi jumătate, Prorocul s-a întors la curtea lui Ahab şi cu jertfa adusă pe muntele Carmel, a dovedit că străvechea credinţă, pe care o apăra, era credinţa cea adevărată.

Poporul însuşi, văzând minunata dovadă a Prorocului, a strigat „Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat” şi prinzându-i pe slujitorii cei mincinoşi ai lui Baal, i-a ucis, ca să nu mai înşele pe nimeni, iar foametea a încetat, printr-o ploaie binecuvântată, la rugăciunea Prorocului.

Marele Proroc Ilie a săvârşit multe alte fapte minunate: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a văzut pe Dumnezeu la muntele Horeb „în vânt subţire”, pe cât îi este cu putinţă omului a-L vedea, a despărţit Iordanul, lovindu-l cu cojocul, trecând ca pe uscat şi a stat înaintea Lui Hristos, la Schimbarea Lui la Faţă, pe muntele Tabor.

Când s-au sfârşit zilele Prorocului Ilie, a fost ridicat la ceruri într-un vârtej de flăcări şi într-un car de foc. Sfânta Scriptură şi tradiţia bisericii ne spun că Sfântul Ilie va veni iarăşi pe pământ, la sfârşitul veacurilor, ca Îninte mergător, la cea de a doua venire a Lui Hristos, în slavă.

Citiți și În timp ce picta Mănăstirea Zamfira, marele pictor Nicolae Grigorescu a trăit iubirea a cărei chip se regăsește în operele sale!

1 COMENTARIU

  1. Daca micutii tai se desfasoara pe console de film conectate pentru a intra pe web, asigurati-va ca adaptati configuratiile inainte de a se angaja. Va va ajuta sa filtrati ceea ce copiii dvs. recunosc potrivit pentru varsta lor. Puteti decide chiar sa restrictionati jucatorii bazati pe web.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.