Viţa ȋngerilor (Muehlenbeckia complexa) este o plantă originară din Australia, Noua Zeelandă, Noua Guineea și insule din Oceanul Indian. Se ȋntȃlnește ȋn zone montane, de coastă și cȃmpii.
Popular, se mai numește și iedera australiană și vița colier.
Este o specie foarte folositoare. Reduce apariţia buruienilor și ocupă terenurile abandonate, pe care rămȃn resturi de construcţii și alte zone cu probleme. Consolidează maluri și dune. Atrage numeroase insecte contribuind la creșterea diversităţii biologice a zonei ȋn care se raspȃndește. Oferă adăpost pentru numeroase animale.
De asemenea, cu fructele sale semi-transparente și cărnoase ca și cu frunzele sale, se hrănesc multe specii de păsări și de reptile.
Crește sub formă de viţă care se ȋntinde pȃnă la 2-3m lăţime și 5 m ȋnălţime.
Frunzele sunt simple, verzi, au circa 1 cm lungime și formă rotundă, iar florile mici au culoare crem. Ȋnflorește din iulie pȃnă în septembrie.
Datorită obiceiului de a se ȋntinde și a frunzișului des, se folosește la realizarea sculpturilor verzi, la acoperirea zidurilor și a solurilor, ȋn vase suspendate și grădini de tip rocarie.
Se poate adapta atȃt la plantarea ȋn grădină cȃt și ȋn ghiveci.
Viţa ȋngerilor-ȋngrijire
Pentru a se dezvolta bine are nevoie de lumină puternică, dar nu se recomandă expunere directă la razele soarelui pe toată durata zilei.
Temperatura preferată este cuprinsă ȋntre 18 și 27 grade Celsius.
Exemplarele adulte tolerează bine seceta și vȃntul, dar cele tinere au nevoie de udări frecvente.
Ca substrat, se poate utiliza un amestec special pentru ghivece. E important ca acestea să aibă un drenaj bun. pH-ul potrivit pentru viţa ȋngerilor este cuprins între slab acid și slab alcalin.
Se înmulțește prin semințe puse în răsadnițe primăvara devreme, prin separarea unor lăstari din planta matură sau prin butași de circa 5-10 cm lungime.
[…] Citiți și Viţa ȋngerilor, o plantă folositoare pentru oameni și animale […]
[…] Citiți și Viţa ȋngerilor, o plantă folositoare pentru oameni și animale […]