Siguranța în online a copiilor nu este încă un punct de interes pentru părinții din România, care ar trebui să știe că la unele vârste contează mai mult ce jocuri video se joacă copilul și nu pentru cât timp o face, atrage atenția Andreea Medvedovici-Per, director executiv al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România, relatează economica.net 

Andreea Medvedovici-Per este Director Executiv RGDA, vicepreședinte al EGDF (Federația Europeană a Dezvoltatorilor de Jocuri) și co-fondator al Asociației Women in Games Romania.

Aceasta a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre importanța controlului parental asupra copiilor în mediul online, dar și despre modul în care industria de gaming vine în ajutorul părinților în alegerea jocurilor potrivite.

”Când vorbim despre faptul că industria de jocuri video este o industrie responsabilă, vorbim de fapt despre controlul parental și despre clasificarea de vârstă pe care jocurile o au încă din anii ’90. Vreau să vorbesc despre acest subiect pentru că foarte multă lume are preconcepția că, în general industria jocurilor video, nu ține cont de siguranța consumatorului și mai ales de siguranța copiilor în online. Este o concepție greșită, pentru că, de fapt, industria este cu adevărat vârf de lance în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru a se asigura că copii atunci când consumă jocuri video online sau offline sunt în siguranță”, a explicat Medvedovici-Per.

Site-ul despre jocuri video

Ea a spus că în țara noastră există o problemă însă legată de necunoașterea de către mulți părinți, profesori sau tutori ai copiilor a mecanismelor de control parental pe care industria le are în acest moment. În acest context, asociația a lansat un site care pune la dispoziția utilizatorilor informații despre ratingurile de vârstă PEGI și configurarea controlului parental.

”Ne-am dat seama că acest lucru este o problemă și noi, RGDA în România, am creat site-ul desprejocurivideo.ro cu informații în limba română pentru părinți, profesori, tutori. Site-ul încearcă să le explice părinților în primul rând, cum folosim tehnologia și controlul parental pe diferite platforme pe care copilul se joacă pentru a ne asigura că acesta nu are acces la jocuri la care nu ar trebui să aibă acces, că nu poate să cumpere jocurile pe care părinții nu vor să le cumpere. De asemenea, se pot asigura că nu se joacă copiii mai multe ore decât își doresc părinții”.

Citiți și Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copii – 82 de centre de zi la nivel național

Ea a adăugat că astfel de site-uri informative sunt create de industrie în toată lumea. Sistemul PEGI, utilizat și recunoscut în Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, este considerat un model de armonizare la nivel european în domeniul protecției copiilor.

”Un lucru extrem de important de spus este că soluțiile de control parental în industria de jocuri video sunt nu numai vârf de lance, dar și inovatoare. Abia acum încep să fie folosite, de exemplu, de platformele de streaming, precum Netflix.

Clasificarea de vârstă

Un alt lucru extraordinar este clasificarea de vârstă. Un lucru important pe care părinții trebuie să îl știe este că pentru anumite vârste nu cât se joacă, ci ce se joacă copilul, este mult mai important. De la o anumită vârstă încolo, copii pot să distingă între viața reală și lumea virtuală. Înainte de această vârstă acest lucru nu este posibil, și atunci este foarte important ca părinții să vadă exact jocurile pe care copiii lor se joacă și să se asigure că joacă jocurile potrivite”, a punctat Andreea Medvedovici-Per.

Potrivit acesteia, beneficiile jocurilor video, atunci când un copil se joacă jocul potrivit, sunt nenumărate, și ajută la dezvoltarea notorie, psihologică, dar și la dobândirea capacităților de rezolvare a unei probleme, gestionare a timpului, printre altele.

Totodată, Andreea Medvedovici-Per a atras atenția asupra siguranței copilului în mediul online, un lucru neglijat destul de des de către majoritatea părinților.

”Siguranța în online nu este încă un punct important pentru părinți și profesori atunci când vorbim despre ce face copilul online (…) Avem impresia că dacă copilul este acasă într-o cameră de lângă noi este în siguranță. Ei bine, pentru că există acest online, trebuie să avem grijă să fie în siguranță în lumea virtuală, care are nu doar zonele de abuz și cyberbullying, dar pot să aibă și repercusiuni în lumea reală”, a atenționat Medvedovici-Per.

Câți gameri există în România

Potrivit datelor unui studiu comandat de RGDA, în România există 7,8 milioane de gameri cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Numărul lor ar fi mult mai mare și s-ar apropia de 10 milioane de jucători dacă analiza ar fi luat în calcul și copiii sub 15 ani.

Asociația Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizație non-profit care își propune să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România.

Obiectivele asociației sunt acelea de a informa publicul larg asupra industriei, a se asigura că există suficiente surse de training și educație pentru cei care își doresc o carieră în domeniu, a crea o comunitate strânsă a dezvoltatorilor și de a reprezenta industria în fața instituțiilor statului și a actorilor internaționali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.