Cozonacul secuiesc sau Kürtőskalács este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. Atât sașii din Țara Bârsei, cât și secuii din județul Covasna revendică originea acestui preparat vechi de mai multe secole.
Kürtőskalács provine din rețetele patiseriei maghiare. Popular în târguri și festivaluri, acesta este produs prin înfășurarea unei dungi de aluat pe un sucitor de special, din lemn, care funcționează prin răsucire. Cozonacul secuiesc se glazurează apoi și se coace prin rotire peste sursa de căldură până când glazura devine caramelizată.
(pronunție maghiară: uneori transliterat kurtosh kalach) este o prăjitură specifică regiunilor de limbă maghiară din România, mai ales ținutului secuiesc. În vremuri mai îndepărtate, acesta era un răsfăț festiv, care acum face parte din consumul de zi cu zi.
Kürtőskalács este făcut din aluat dulce de drojdie (aluat crescut), din care o fâșie este rotită și apoi înfășurată în jurul unui cilindru din lemn, de copt în formă de con și rulat în zahăr granulat.
Citiți și Totul despre prăjitura Krem a la Krem
Se coace peste cărbunii încinși în timp ce se unge cu unt topit, până când suprafața sa devine o culoare maro-aurie. În timpul procesului de coacere, zahărul lipit de kürtőskalács se caramelizează și formează o crustă strălucitoare și crocantă. Suprafața tortului poate fi apoi acoperită cu ingrediente suplimentare, cum ar fi nucă măcinată sau scorțișoară pudră.
[…] Citiți și Totul despre deliciosul Kürtőskalács sau Cozonac secuiesc […]
[…] Citiți și Totul despre deliciosul Kürtőskalács sau Cozonac secuiesc […]