Despre ce e vorba în Trandafirii din Mexic

Esperanza duce o viață de prințesă în ferma sa din Mexic, El Rancho de las Rosas. Locuiește într-o casă mare, are rochii minunate, păpuși de porțelan și servitori care sunt oricând la dispoziția ei. Tatăl ei îi cântă serenade la geam de ziua ei, iar mama ei face orice pentru ea.

Citiți și Situația financiară a zodiilor în 2023

Dar totul se năruie atunci când tatăl ei este ucis. Unchii ei vor să-i ia averea, îi dau foc la casă și o obligă pe mama Esperanzei să se căsătorească cu unul din ei. Pentru a scăpa de o viață nefericită trăită alături de unchii săi, Esperanza fuge împreună cu mama ei și cu servitorii cei mai credincioși în America.

Dar viața în America nu este așa cum se aștepta. Cele două femei locuiesc în barăcile dintr-o tabără de lucru de imigranți și sunt nevoite să muncească pe câmp. Esperanza învață să spele scutece, să măture, să îngrijească copiii celorlalți mexicani și apoi să aibă grijă de mama ei care se îmbolnăvește grav. Trebuie s-o ia de la zero și să facă totul pentru a supraviețui.

Mesajele pozitive pe care le transmite cartea

Trandafirii din Mexic este o carte sensibilă și emoționantă care vă va atinge sufletele. Mi-a plăcut totul la această carte, cu excepția unui singur lucru: aș fi vrut să fie mai lungă. Aș fi vrut să mai citesc despre Esperanza, ce s-a întâmplat mai departe cu ea, cum a reușit să iasă din tabăra de lucru, dacă s-a îndrăgostit…

Esperanza este o fată cu un caracter minunat. Chiar dacă a fost răsfățată la ferma din Mexic și chiar dacă are anumite preconcepții, este de admirat pentru că face tot posibilul să se schimbe. Ea vrea să devină mai bună și să fie de ajutor. E un caracter puternic, de la care toată lumea are ceva de învățat.

Sunt multe mesaje pozitive pe care ni le transmite cartea, iată câteva dintre acestea:

1. Familia este cel mai important lucru de pe pământ. Legătura profundă pe care o are Esperanza cu mama, tatăl și bunica ei (Abuelita) este absolut înduioșătoare. Cartea ne învață că, indiferent de greutățile pe care le întâmpini, dacă ai familia alături, poți trece peste absolut orice. Familia reprezintă cea mai mare motivație pentru Esperanza, ea fiind în stare să mute munții ca s-o aducă pe Abuelita în America.

2. Indiferent prin câte greutăți treci, nu renunța! Acesta este unul dintre cele mai frumoase mesaje. Nu renunța la visele tale, la dorințele tale, nu renunța să crezi în tine! Șocul Esperanzei când ajunge în America este uriaș. Trecerea de la viața de la fermă la viața în baracă nu este ușoară, dar este un examen de maturitate pe care Esperanza îl trece cu brio.

3. Uită de prejudecăți și nu fă discriminări. Subiectul acesta este tratat cu mult tact. Autoarea prezintă viața mexicanilor din tabăra de lucru și discriminările pe care le îndură din partea americanilor. Ei nu sunt văzuți ca niște oameni educați, instruiți, ci sunt buni doar la câmp. Primesc aproape același tratament ca negri, au voie să folosească o piscină o dată pe săptămână, după ce toți au făcut baie și înainte să se schimbe apa etc.

O minunată lecție de istorie și de viață

Autoarea îmbină foarte bine momente istorice cu dorința de supraviețuire a unei familii. Cartea ne vorbește despre viața grea a imigranților, despre grevele izbucnite în aceste tabere și despre deportarea familiilor întregi în Mexic. Cu ajutorul cărții învățăm câteva cuvinte spaniole, obiceiuri mexicane și aflăm câte ceva din spiritul de supraviețuitor al acestora.

Trandafirii din Mexic este o carte foarte frumoasă pe care o recomand cu mare, mare drag! Toate subiectele grele sunt tratate cu mult tact și istețime. Autoarea nu judecă, nu poartă ranchiună, ea povestește fapte și ia lucrurile așa cum sunt.

Povestea cărții este inspirată de evenimente reale din viața bunicii autoarei și a fost recompensată cu Medalia Belpre. Trandafirii din Mexic este o carte de neratat, o recomand copiilor peste 10-11 ani. Cred că este o carte pe care mai ales fetele o vor iubi, dar o recomand și băieților, personajul lui Miguel le poate da un exemplu extrem de pozitiv.

Documentare: Bucuria Lecturii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.