Perioada sărbătorilor este așteptată cu mult entuziasm de către mulți dintre noi, însă sunt și persoane care experimentează emoții diferite. Stresul, singurătatea, îngrijorările pot face din sezonul sărbătorilor o perioadă dificilă pentru cei care prezintă sindromul depresiei de sărbători.

Ce cauzează depresia de sărbători?

Există multe motive pentru care te poți simți deprimat în această perioadă a anului. Ea poate fi declanșată de Depresia de sărbători poate fi cauzată de aproape orice, de la stres, relațiile cu cei din jur, solicitările fizice până la amintirile din trecut sau dorința de izolare.

Amintirile sărbătorilor din anii precedenți pot declanșa un sentiment de singurătate. Poți simți un sentiment de dor față de persoanele care nu mai sunt lăngă tine, iar anumite obiceiuri și activități pe care obișnuiați să le desfășurați împreună te pot întrista acum.

Sentimentul de povară sau de obligație, atât din punct de vedere social, cât și financiar, poate fi semnificativ. Încercările de a-i surprinde pe cei dragi cu cadouri pe gustul lor, dar și de a evita o cheltuială în exces, te pot stresa și îți pot provoca neplăceri.

Este o perioada în care te reîntâlnești cu prieteni, cunoștințe sau cu rude pe care le nu le-ai mai văzut de mult timp, ceea ce îți poate declanșa multe emoții. Unele persoane își dau seama că nu au legături strânse cu ceilalți și tind să se izoleze și să stea retrași. Pe de altă parte, altele se simt copleșite pe măsură ce se înmulțesc invitațiile la diferite evenimente, fie la școală, la serviciu, la prieteni sau familie și ajung într-o situație dificilă, încercând să nu îi dezamăgească pe cei din jur.

Oamenii se simt de multe ori dezamăgiți atunci când realitatea nu le satisface așteptările. Cu cât este mai mare nepotrivirea, cu atât mai puternice sunt sentimentele negative. Filmele de Crăciun pot crea așteptări false, iar expunerea la diferite scene de familie din social media îți pot oferi o perspectivă distorsionată asupra vieții celor din jur și, în consecință, asupra propriei vieți.

Simptomele depresiei de sărbători

Multe persoane experimentează, în această perioadă a anului, depresia de sărbători. De aceea, este foarte important să nu pierzi din vedere semnele care, în cazuri grave, pot duce la depresie clinică, inclusiv la o tulburare afectivă sezonieră care constă în episoade de depresie sau o agravare a depresiei existente în perioade de toamna târzie și iarnă timpurie.

Persoana în cauză se poate simți deprimată și lipsită de speranța sau îi este dificil să se concentreze, să doarmă sau să fie motivată. Sunt cazuri în care aceste persoane se pot gândi chiar și la sinucidere. O persoană deprimată își poate aminti mai mult lucruri negative, poate avea o percepție și o interpretare negativă a evenimentelor și se poate simți tristă de sărbători.

În astfel de cazuri, tristețea coincide cu sărbătorile și nu este cauzată doar de circumstanțele sale, motiv pentru care este recomandat să soliciți ajutor specializat.

Ce poți face pentru a evita depresia de sărbători?

  • Stabilește-ți așteptări realiste. Regândește-ți convingerile pe care le ai despre ce ar trebui să fie și cum ar trebui să arate sărbătorile, astfel încât să te poți bucura de toate momentele.
  • Stabilește-ți granițe ferme. Dacă primești prea multe invitații la evenimente sociale care necesită, poate, multe cerințe financiare, stabilește-ți limitele clare cu privire la ce ești dispus să faci, unde îți face plăcere să mergi și alături de cine vrei să mergi. Îți poți gândi din timp un buget pe care ești dispus să îl investești în cadourile de Crăciun pentru cei dragi. Concentrează-te mai mult pe experiențe semnificative decât pe bani, cum ar fi petrecerea timpului în compania familiei, prietenilor sau pe realizarea unor cadouri handmade, făcute chiar de tine.
  • Rămâi conectat. Evită să stai izolat de ceilalți, mergi în vizită la prieteni, participă la activități de voluntariat sau alte tipuri de activități care te ajută să rămâi conectat cu cei din jur.
  • Creează-ți noi obiceiuri. Dă startul unor noi tradiții sau obiceiuri care te pot ajută să îți creezi noi amintiri care nu vor mai fi umbrite de trecut.
  • Ai grijă de sănătatea ta. Este important să te gândești la sănătatea ta, astfel încearcă să mănânci și să consumi alcool cu moderație, să faci mișcare și să participi la activitiăți care îți aduc bucurie.

În timp ce depresia de sărbători este cel mai adesea temporară, depresia clinică este mai severă, durează mai mult și afectează funcționarea zilnică. Pentru aceste simptome este adesea util și necesar să solicitiți ajutor profesional care poate consta în consiliere, în utilizarea medicamentelor sau a ambelor, pentru a ajuta la tratarea simptomelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.