„Ridicarea bradului pe plug” este o datină păstrată cu sfințenie, din moși-strămoși, menită să aducă liniște, pace și armonie în noul an.

20 de tineri din cartierele Groșani și Prăjani s-au apucat încă de pe 27 decembrie să construiască plugurile cu care colindă pe 1 ianuarie, întreg orașul Slănic.

Pe cel două pluguri din lemn, au montat doi brazi mari, care, în ultima zi din an, vor fi împodobiți așa cum cere tradiția.

Anul Nou este vestit, iar spiritele rele sunt alungate de trosnitorii şi colindătorii din Slănic, în prima zi a anului.

Flăcăii din Plugul Mare duc în prima zi a anului urări de bine şi sănătate în casele oamenilor, după ce se pregătesc cu multe zile înainte, împodobind bradul, confecţionând bice şi aranjându-și de sărbătoare costumele populare specifice Văii Slănicului.

În prima zi din an, localnicii din Slănic primesc urări de bine şi sănătate de la flăcăii din Plugul Mare, o tradiţie păstrată de ani de zile şi transmisă din generaţie în generaţie.

Lucian Mînzicu este un tânăr din localitatea Prăjani, crescut în suflet cu obiceiurile străvechi. De când era mic mergea la colindat cu alţi flăcăi pentru a le ura vecinilor un an nou bun.

„Ridicarea bradului pe plug” este o tradiţie păstrată la Slănic din moş strămoşi, din generaţie în generaţie. Eu unul am auzit despre această tradiţie de la tatăl meu, care la rândul lui a învăţat totul de la bunicul meu. Totul se întâmplă pe 1 ianuarie, când tinerii colindători din localitățile Prăjani și Groșani, străbat cu bradul împodobit întreaga zonă, urmând ca pe înserat să ne strângem în centrul orașului, acolo unde se face, conform tradiției despodobitul bradului, iar fiecare localnic primește câte o crenguță aducătoare de bine”, a declarat Lucian.

Acesta povesteşte că prin glasul urătorului care este însoţit de flăcăi costumaţi în straie de sărbătoare, se fac urările pentru vestirea unui an bun. Trosnitorii, cei care pocnesc din bice confecţionate din sfoară, sunt şi ei la Plugul Mare.

”După urare suntem recompensaţi cu bucate alese, bani sau doar simple vorbe de bine pentru anul viitor. Totul însă începe cu mult timp înainte, când începem să confecţionăm bicele sau să reparăm costumele. Pregătim carul cu brazi împodobiţi”, spune Lucian.

Lucian este urătorul Plugului Mare. De la 7 ani face acest lucru şi îi învaţă şi pe alţii.

”An de an eu ca urător încerc să determin și alți tineri să iubească această tradiţie şi să o ducă mai departe, cum eu am fost învăţat de tatăl meu. Personal mă duc cu Plugul Mare de la 7 ani. În general participă tinerii din localitățile Prăjani și Groșani, neînsuraţi”, spune colindătorul.

Peste 20 de flăcăi participă la Plugul Mare care  are în prima zi din an, de dimineața până seara.

Tradițiile și datinile pe care alaiurile de plugari din Slănic le mențin vii sunt vechi de sute de ani. Unii dintre noi le-au uitat demult, alții le privesc nedumeriți, însă, cei mai mulți le percep ca pe adevărate ritualuri, similare unui adevărat teatru popular românesc. Mărturii străvechi din viața acestui popor care nu trebuie să își uite tezaurul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.