La poalele Carpaților de curbură, într-o zonă pitorească, unică, se află satul Pietriceaua, care aparține de comuna Brebu din județul Prahova.
De când se știu, pietricenii au avut un spirit liber, oameni dintr-o bucată, cu un caracter parcă împrumutat din duritatea pietrei.
Localitatea se numără printre puținele din țară în care comuniștilor nu le-a ieșit colectivizarea.
Aici a trăit și a slujit preotul revolutionar Ioan Pietriceanu, unul dintre autorii așa-zisei „Republici de la Ploiești”.
În anul 1852 s-a construit la Pietriceaua o biserică cu hramul Sfânta Treime. La data de 20 septembrie 1918, soldații nemți au furat clopotul bisericii pentru a fabrica tunuri din el. Astfel locuitorii de aici nu au mai auzit clopotul chemându-i la Sfânta Liturghie până în anul 1933, când, preotul Trifu comandă un alt clopot la Atelierul Le Maitre din București.
Noul clopot cântărește 209 kg și este inscripționat cu caractere latine, astăzi fiind cel care cheamă credincioșii la biserică, sunetul lui fiind auzit până pe ce cel mai îndepărtat vârf de munte.
Pe vremuri, în locul unde este ridicat lăcașul, exista o biserică construită din lemn și acoperită cu șindrilă, de la care noua biserică a preluat doar hramul și câteva elemente de arhitectură.