Nu este ușor nici să suferi de depresie, nici să fii alături de persoana iubită, care trece printr-un astfel de episod. Însă prezența ta este mai importantă ca oricând.

Depresia este o boală vicleană, care nu are manifestări evidente încă de la început. Este posibil ca partenerul să simtă nevoia de a petrece mai mult timp singur. Implicit, dorința de comunicare a acestuia devine mai scăzută. Iar atunci când se întâmplă, este posibil să se irite cu ușurință, să folosească un ton ridicat și cuvinte dure.

Cum îți dai seama că este depresiv

Poți observa schimbări în obiceiurile alimentare – mâncat compulsiv sau, la polul opus, refuzul de a mânca, posibil o nevoie mai mare de a consuma alcool. Lipsa de concentrare este, de asemenea, un semn, alături de o dorință tot mai scăzută de a întreține relații sexuale. Nu te gândești la depresie atunci când observi astfel de reacții – cu toții trecem prin diferite stări, de-a lungul timpului. Iar primul impuls este să răspunzi în aceeași notă. Însă ia în considerare și această cauză dacă observi că aceste comportamente tind să devină o obișnuință.

Diagnosticul de depresie

Depresia este un termen folosit cu mare lejeritate în ultima perioadă. Anxietatea, hipotiroidismul, sindromul de oboseală cronică, precum și diabetul au ca manifestări astfel de stări neplăcute. Diagnosticul de depresie este pus de un medic de specialitate, însă, de multe ori, pentru a ajunge la acesta sunt necesare multe discuții de convigere. În același timp, în funcție de gradul depresiei, este important un consult și o recomandare de tratament pentru că depresia este un diagnostic care poate necesita și un tratament medicamentos.

Comunicarea este cheia

Dacă în ultima perioadă ați traversat o perioadă mai dificilă în relație sau din punct de vedere profesional, acest lucru și-ar putea pune amprenta asupra stării de spirit a partenerului. În același timp, însă, e posibil ca, în aparență, totul să fie în regulă, și totuși aceste stări să existe. Bănuiala de depresie nu trebuie transmisă direct. Comunicarea este cheia pentru a ieși cu bine din această situație.

Sugestii legate de modul în care poți discuta cu o persoană care trece printr-un episod mai dificil. Arată-ți susținerea: „Știu că în momentul de față totul pare foarte greu și de nerezolvat, însă sunt aici, lângă tine. Te rog să îmi spui cu ce te pot ajuta”, „Cred că ești într-un moment în care nimic parcă nu mai este în regulă sau bine. Știu că atunci când suntem în mjlocul furtunii, totul pare de nerezolvat, totuși există o ieșire. Vrei să găsim împreună această ieșire?”  sau „Văd că îți este foarte greu să faci lucruri pe care înainte le realizai fără nicio problemă. Și mai văd că îți dai toată silința. Mă întreb dacă nu este frustrant pentru tine, dacă nu cumva ai vrea să te ajut pentru moment, până te simți iar mai în forță”.

Nevoia de a fi ascultat

În astfel de momente tensionate, partenerului îi poate veni greu să vorbească despre sentimente pe care nici el nu le poate gestiona și din teama reacției pe care ai putea-o avea. Ascultă și gândește-te la cele spuse în mod obiectiv. Oferă afecțiune constantă, conștientă fiind că este posibil să nu primești răspunsul dorit. Și, nu în ultimul rând, implică-l pe partener în activități fizice. Sportul este o activitate insuficient apreciată pentru efectele sale benefice pentru starea de spirit.

Ai grijă de tine

Depresia este o afecțiune care izolează individul, dar care poate face rău și celor din jur. Asigură-te că nu ești expusă riscului violenței fizice. Nu lua personal vorbele grele spuse de acesta – depresia are darul de a scoate la iveală și „răul” dintr-o persoană, însă este important să colaborați ca o echipă, astfel încât depresia să nu afecteze definitiv viața personală și cariera. Netratată, depresia poate merge în strânsă legătură cu dezvoltarea anumitor dependențe și dorința de suicid.

Sfatul specialistului: „Evită aceste sintagme”

„Depresia afectează profund atât viața celor care se confruntă cu ea, cât și pe cea a familiei și a apropiaților. Dacă partenerul tău suferă de depresie, ai grijă să eviți următoarele greșeli: optimismul toxic («O să fie bine! Încearcă să gândești pozitiv!»), negarea trăirilor și sentimentelor partenerului («Exagerezi, totul este în capul tău!»), diminuarea importanței stărilor trăite («Hai că nu este atât de greu!»), judecarea și criticarea lor («Ești slab! Dacă ai vrea cu adevărat să fii bine, ai fi!») sau chiar șantajul emoțional («Nu te gândești la mine! Dacă ai ține la mine, ai fi bine!»).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.