Adesea, tot mai mulți pacienți apelează la ajutorul doctorilor după ce trec printr-o perioadă de insomnii. Trebuie să știm că somnul, alimentația sănătoasă, sportul și prevenția joacă un rol deosebit de important când vine vorba de sănătatea noastră.
Principalul factor care influențează într-un mod pozitiv starea de bine este somnul. Astfel, cele 8 ore de dormin în fiecare noapte sunt benefice pentru organism.
Nu întotdeauna ne putem bucura de nopți liniștite și odihnitoare. De cele mai multe ori, pacienții trec pragul specialiștilor pentru că suferă de insomnie, un adevărat rival al sănătății noastre fizice și mintale.
Hormonii care ne influențează somnul și alungă insomnia
În episodul 11 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a explicat cum putem alunga insomnia fără a merge la medic înainte. Specialistul susține că există trei hormoni ce influențează într-un mod pozitiv somnul.
Astfel, cortizolul este hormonul stresului. El are rolul de a crește dimineața și de a scade pe timp de noapte. Studiile arată că dacă cortizolul este într-o cantitate mare seara, pacienții se confruntă cu probleme de somn, potrivit gazdei emisiunii.
Pentru a crește cortizoul la primele ore ale dimineții într-un mod natural, medicii recomandă un duș rece. Acest proces o să ofere energie, asigură scăderea hormonului pe timpul nopți și un somn liniștit.
Insulina este cel de-al doilea factor care poate avea un efect negativ sau pozitiv asupra celor 8 ore de dormit. Mâncatul haotic pe parcursul zilei poate afecta somnul. Așadar, doctorul Mihail Pautov este de părere că trebuie să mâncăm echilibrat de la prânz până seara și evităm câteva produse: dulciurile și făinoasele.
Melatonina este un alt hormon prin care ne putem asigura o calitate bună a somnului pe timp de noapte. Traseul său este cu totul diferit de cel al cortizolului, fiind exact invers. Melatonina trebuie să fie mai prezentă când ne punem să dormim decât atunci când ne trezim.
Atunci când stăm prea mult în casa, melatonina nu scade și dă senzație de somnolență ziua. Este indicat să ne expunem la soare sau să ieșim la o plimbare 30 de minute pentru a echilibra cantitatea hormonului din organism, ca mai apoi să avem un somn odihnitor.