Cât merge darul la nuntă acum, în 2023. Câți bani trebuie să dai, dacă ești socru, naș, rudă sau simplu invitat

Nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu, iar toți mirii vor ca totul să iasă perfect. Desigur, pentru o petrecere ca în povești, trebuie să scoți din buzunar și sume pe măsură.

Pentru organizarea unei nunți mirii trebuie să scoată din buzunar sume măricele, însă nu doar cuplul, ci și nașii, rudele și invitații.

Pentru rochia de mireasă perfectă, prețul pornește de la 2.500 lei și poate depăși 8.000 de lei, în funcție de preferințe.

Costumul mirelui variază și el între 1.000 și 5.000 de lei, iar când vine vorba despre muzică, prețurile pentru o formație pleacă de la 3.500 de euro și ajungă până la 8.000 de euro.

Însă, ca de obicei, meniul este și el foarte important, iar cum prețurile au crescut la aproape orice în ultimul an, românii ar trebui să știe la ce să se aștepte.

Un meniu la un restaurant bun pornește de la 100 de euro și poate ajunge până la 200 de euro.

Pe lângă asta se mai adaugă o mulțime de cheltuieli cu photo boot-ul, candy bar, foto, video sau decorațiuni.

Astfel, organizarea unei nunți în anul 2023, cu 100 de invitați, va depăși 25.000 de euro, iar darul trebuie să fie pe măsură.

Românii trebuie să scoată din buzunar mai mult decât în 2022

Cum cheltuielile mirilor au crescut și darul invitaților trebuie să fie unul mai generos.

Astfel, pentru un cuplu care nu are o relație foarte apropiată cu mirii darul s-ar ridica la 1.500 de lei, însă suma crește pentru persoanele mai apropiate.

Prietenii buni ai celor doi ar trebui să ofere peste 2.000 de lei/cuplu.

În ceea ce îi privește pe nași, darul pe care aceștia ar trebui să îl ofere este unul mai mare, adică, cel puțin 3.500 – 4.500 lei.

În cazul socrilor, darul ar trebui să fie de 2.800-3.500 de le, iar rudele apropiate precum verii, unchii, mătușile vor scoate din buzunar în jur de 2.200 de lei.

De câte ori ți-ai pus întrebarea „Cât se mai dă la botez?” Mai ales dacă nu obișnuiești să mergi prea des la astfel de evenimente, atunci când vei fi invitat la petrecerea de creștinare a unui micuț, te vei găsi în situația de a decide câți bani vei da ca dar de botez.

În primul rând trebuie să te hotărăști în ce va consta darul de botez – el poate fi format fie dintr-un plic cu bani, fie dintr-un cadou pentru cel mic. Unii invitați aleg să dăruiască atât un cadou, cât și bani.

În cazul în care te duci doar la slujba de botez de la biserică și nu poți participa și la petrecerea de după, este perfect în regulă să duci un cadou simbolic, mai ales dacă relațiile tale cu părinții nu sunt foarte strânse.

În mod similar, dacă nu poți merge nici la biserică și nici la petrecere, poți trimite un cadou sau niște bani.

Suma de bani care se dă ca dar de botez depinde de o mulțime de factori pe care ar trebui să îi ai în vedere.

Înainte de a stabili cât să dai la botez, pune-ți următoarele întrebări:

  • În ce calitate vei participa la botez? Ești nașul micuțului sau un simplu invitat?
  • Care este relația ta cu părinții copilului botezat? Ești rudă apropiată, prieten bun sau doar un amic mai îndepărtat?
  • Unde are loc masa de botez? În București sau alte orașe mari sau în localități în care prețurile sunt în general mai mici?
  • La ce restaurant are loc petrecerea? Unul mai elegant, mai pretențios sau este ceva mai informal?
  • În ce zi are loc botezul? De obicei în zilele de sâmbătă costurile petrecerii sunt mai ridicate și acest lucru ar trebui să se reflecte în banii pe care îi dai în dar la botez.
  • Vei merge singur/ă la botez? Vei merge însoțit/ă? Vei avea și copii cu tine?

În mod evident, dincolo de toate aceste aspecte, va trebui să ții cont și de veniturile familiei tale.

Cât se dă la botez în 2023?

Să luăm câteva situații mai des întâlnite:

  • pentru un botez în București sau în alte orașe mari, la un restaurant normal, un cuplu de prieteni cu venituri medii va lăsa cam 800 – 1000 lei
  • în aceeași situație, dar în orașe mai mici, un cuplu va lăsa în jur de 600-800 lei
  • tot în București și orașele mari, un cuplu cu venituri superioare mediei va da ca dar la botez circa 900 – 1100 lei
  • sumele de bani date la botez de părinți, frați sau prieteni foarte apropiați vor fi un pic mai mari decât cele menționate mai sus

Cât dau nașii la botez?

Situația nașilor este una specială. Printre obligațiile nașilor de botez se numără și achiziția celor necesare pentru botez, a unui cadou pentru cel mic și a lumânării de botez. Dincolo de acestea, în general se așteaptă ca nașii să lase sume de bani mai mari în comparație cu ceilalți invitați. În funcție de situație, oraș, restaurant, cost meniu etc., sumele depășesc de obicei 1000 lei/cuplu, putând urca considerabil.

În final, nu uita că tu ești persoana care își cunoaște cel mai bine posibilitățile, cunoaște relația pe care o are cu părinții copilului botezat și este cea mai în măsură să stabilească câți bani să dea la botez. Exemplele de mai sus sunt orientative și te pot ajuta să îți faci o idee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.