Ţuica şi pălinca sunt medicamente curate. Concluzia vine chiar dintr-un studiu al unor biochimişti americani.
Potrivit acestora, o enzimă conținută în țuică ajută la tratarea problemelor digestive și a celor cardiace.
Consumată în cantități moderate, băutura are efecte benefice pentru sănătate. Consumul de țuică poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și ale bilei, afirmă cercetătorii americani. Un consum moderat este de cel mult 30 de ml pe zi.
Enzimele conţinute în ţuica sau pălinca de prune reduc depunerile de colesterol pe artere și are un rol în prevenirea aterosclerozei şi a infarctului miocardic.
Ţuica ajută la reglarea funcţiilor hepatice, datorită conţinutului bogat de vitamine (A, B, C, D1 şi D2), nedegradabile termic şi uşor de asimilat.
În cantităţi mici, poate fluidiza sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge. Mai mult, ţuica şi pălinca au un efect pozitiv asupra neuronilor şi pot stimula memoria.
Consumul moderat al acestor licori la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacităţile cognitive şi reduc riscul de demenţă şi Alzheimer.