Acasă Acasă Summit-ul internațional InnopRo al centrului de inovare digitală Wallachia eHub, un eveniment...

Summit-ul internațional InnopRo al centrului de inovare digitală Wallachia eHub, un eveniment anual devenit tradiție, a avut loc la Sinaia

Walachia eHub, epicentrul inovării și transformării digitale în Europa de Est și macro-regiunea Dunării

0
În perioada 16-17 noiembrie 2023 s-a desfășuratla Sinaia summit-ul internațional InnopRo – Innovation Pathways Romania, towards Twin Transition. The Role ofthe European Digital Innovation Hub WEH organizat de centrul de inovare digitală Wallachia eHub.


Sesiunea a fost deschisă
de către domnul Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, cu prezentarea strategiei de dezvoltare digitală a orașului până în anul 2040. Audiența internațională a apreciat foarte mult experiența orașului Sinaia considerând-o un etalon la nivel național și internațional.

Au fost prezenți fizic reprezentanți ai centrelor de inovare digitală din Italia – Umbria Digital Data, respectiv Enzo Faloci, Portugalia – EDIH Attract, respectiv Ricardo Nelson, Bulgaria – Health & Life Sciences Cluster, respectiv Kristina Eskenazi și Dimitar Dimitrov, precum și centrul de inovaredigitală Oltenia DIH care se identifică cu Wallachia ca regiune istorică, reprezentat de Valentin Mitrică. De asemenea, au participat online centrele de inovare digitală din GermaniaEDIH-SH, prin Marcus Westphal și PortugaliaProdutech DIH, prin Manuela Azevedo.

Centrele digitale prezente cu care Wallachia eHubare bune relații de cooperare și-au prezentat ofertele tehnologice și serviciile pe care le pot oferi la nivel internional și au căzut de acord să ridice cooperarea la un nivel mai înalt prin dezvoltarea a două coridoare digitale care au ca miez tocmai esența conceptului InnopRo, dezvoltarea unor i industriale noi (pathways) prin tranziția verde și digitală. Cele două coridoare digitale și verzi au ca fundal cooperarea și specializarea inteligentă la nivel de macro-regiuni. Primul,Danube Green Digital Corridor, are ca viziune și misiune să grăbească tranziția verde și digitală în macroregiunea Dunării, iar al doilea, Go Global Initiative, vizează dezvoltarea unor cooperări bazate pe tehnologiile avansate ale centrelor de inovare digitală din cele patru macro-regiuni europene (Dunărea, Marea Baltică, zona adriatică și cea mediteraneeană – Atlantic) pentru promovarea lor la nivel mondial prin colaborări cu alte centre digitale din afara UE.

Participanții la summit au avut privilegiul de a-iauzi pe directorul regiunii de estEIT Digital(European Institute of Innovation and Technology), domnul Tuan Trinth, care a prezentat cele mai recente progrese în tehnologie și impactul acestora asupra diferitelor industrii, pe domnul Kryštof Rygl, director al CzechTrade Romania care a suscitat audiența cu cele mai noi tendințe în dezvoltarea comunităților inteligente, pe domnul Mihai Sfințescu, membru al juriului pentru EIC Accelerator din cadrul programului Horizon Europe, precumși pe doamna Alina Luchian, Academic & Education Territory Lead la SAS, care a prezentat câteva studii de caz dindomeniul Business Analytics și doamna Oana Năstasă, Business Developer & Account Manager, CCIFER care a prezentat experiența Camerei în evaluarea maturității digitale pe un eșantion semnificativ de firme din toată țara.

A fost un program intens de întâlniri, prezentări, sesiuni de matchmaking, de soluții integrate test before invest și de pitching în care au fost dezbătute tematici plecând de la tehnologiile cu caracter dual – militar și civil și posibilitățilede accesare a fondului european de apărare de către IMM-uri, la care domnul Niculae Iancu, președintele I2DS2, a stimulat mediul de afaceri să implementeze un model de afaceri mai flexibil, deschis spre aplicații cu caracter militar, până la implementarea unor tehnologii digitale în domeniul agroalimentar – Bucharest Promo Robots sau a unor programe care să ajute fermierii să generezefluxuri suplimentare de venituri, îmbunătățească calitatea solului și acceseze finanțări mai bune prin Carbon Program implementat de compania eAgronom.

Companiile și startupurile inovative, precum și cele care oferă servicii de tip test before invest au avut posibilitatea de a prezenta în cadrul unei sesiuni de pitch ideea lor de afaceri sau oferta tehnologică. Astfel, compania Heveco Engineeringlider al regiunii în soluții GIS, planificare urbană, inginerie și domeniul inovator al tehnologiei Digital Twin a prezentat împreună cu Integrisoft Solutions și Beia o soluție integrată pentru autorități publice locale. Au fost prezentate soluții tehnice în domeniul construcțiilor de către membri ai clusterului TEC și ai companiei Rasub Construct, în domeniul cybersecurity de către firma Omega Trust, în domeniul energiilor solare de către clusterul CERMAND.

Un domeniu larg dezbătut a fost cel al energiei și al comunităților inteligente la care s-a remarcat prezența a numeroase companii și asociații profesionale reprezentate prin Corneliu Samoilă, director la Vinci Energies Romania Development, Călin Radu Vilt, consilier științific al ComitetuluiNațional al Consiliului Mondial al Energiei, membruîn Consiliul pentru politicile rețelelor inteligente, Silvia Vlăsceanu, director executiv la HENRO, George Crețu, expert în integrarea tehnologieidurabile la Unbox Management Solutions și Tamas Tegzes de la FugroNederland.

Din discuțiile avute cu cei prezenți atât din România, cât și din străinătate, am putut constata că participanții la acest eveniment sunt extrem de mulțumiți având ocazia să cunoască atât serviciile centrului nostru, cât și a firmelor și organizațiilor participante și să aibă în paralel sesiuni de matchmaking. Abordarea sectorială, precum și interesul internațional au pus o amprentă pozitivă pe acest summit care devine astfel un reper important regional și internațional de transformare digitală, a declarat Costin Lianu, coordonator Wallachia eHub.

Wallachia eHub a devenit prin acest eveniment un centru digital integrat în piața globală – digital market place – și suntem convinși că activitatea de networking se canalizează spre dezvoltarea de coridoare digitale, parteneriate și dezvoltarea unor proiecte de cercetare și investiții. Faptul că evenimentul a fost organizat împreună cu Enterprise Europe Network EENfiind integrat și în alte proiecte HorizonEurope – Agroecology Transect și Organic Target for EU – și în fondul european de apărare denotă capacitatea centrului nostru de a dezvolta și valorifica sinergiile europene. Pe plan național suntem extrem de bucuroși că centrul Oltenia Digital Innovation Hub va coopera strâns cu noi pentru digitalizarea ambelor regiuni, a declarat Irina Gabriela Rădulescu, membru consiliu executiv Wallachia eHub.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.