De 1 Decembrie poți vizita gratuit atât Castelul Peleș, cât și Pelișorul
În mod normal, prețul unui bilet pentru adulți la Peleș este de 50 lei pentru parter, 100 lei parter și etajul 1, 150 lei parter, etaj 1 și 2.
Ultimele intrări la Peleș sunt la 16:15 pentru parter și 15:30 pentru parter și etajul 1. La Pelișor, ultimul grup intră la 16:15.
Tu ai vizitat Peleșul și Pelișorul? Cum ți s-au părut?
Castelul Peleș, perla arhitecturală a României
Castelul Peleș este situat într-un loc montan spectaculos din inima țării, într-un cadru feeric de la poalele Munților Bucegi, un loc care pare fi desprins din basmele cu prinți și prințese, pe Valea Prahovei.
Peleșul este unul dintre cele mai frumoase obiective istorice și turistice din România, dar și din Europa. Prin unicitatea sa și prin valoarea sa istorică și artistică, este unul dintre cele mai importante monumente de acest fel de pe bătrânul nostru continent.
Prima vizită a Regelui Carol I în România, a fost pe meleagurile unui sat de munte, Podu Neagului, care astăzi se numește orașul Sinaia, unde s-a și cazat în chiliile de la mănăstire și a servit la cină, o masă cu păstrăv, pui și mămăligă.
Uimit de frumusețea zonei, tânărul rege făcea multe plimbări prin codrii Bucegilor și s-a îndrăgostit de frumusețea locului ce oferea un peisaj unic datorat naturii sălbatice și pure.
Astfel s-a născut și această dorință a Lui de a construi pe Valea Prahovei, într-un loc absolut spectaculos, o locuință demnă de o familie regală care să fie reședință de vară a familiei sale. Construcția castelului a fost finanțată din fonduri proprii și a durat 10 ani, între anii 1873 și 1883, anul inaugurării sale.
Castelul Peleș este unul dintre cele mai spectaculoase monumente, este o adevărată galerie, în care se întâlnesc mari curente și tendințe din pictură, sculptură și arte decorative, un loc încărcat de istorie, care a găzduit de-a lungul timpului capete încoronate și artiști vizionari.
Este primul castel din Europa care a fost electrificat, a beneficiat de lift interior și încălzire centrală.
Peleșul adăpostește un patrimoniu artistic impresionant care constă în colecții de vitralii, mobilier și arme ce conțin piese datând din secolul al XVII-lea. Se mai spune că, sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate primele monede românești cu chipul regelui Carol I.
Alături de Peleș, domeniul mai cuprinde alte construcții mai mici, Pelișorul, Corpul de Gardă, Casa de Vânătoare Foișor, Economatul, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot.
După Palatul Parlamentului și Castelul Bran, Castelul Peleș este cea de-a treia atracție turistică din România, pentru călătorii sosiți din toate colțurile lumii, veniți special să viziteze acest obiectiv turistic care pare desprins din basme și să admire nu numai încântătorul peisaj, dar și arta cu care Regele Carol I a știut să aleagă locul pentru construcția castelului.
Turiștii care vin la Sinaia pentru a vizita această bijuterie de pe Valea Prahovei, sunt fermecați de frumusețea acestuia și rămân impresionați de acest loc cu totul special din Munții Carpați.
,,Eu, Carol, și al meu popor,
Zidit-am, într-un gând și dor,
În timp de lupte-al meu regat,
În timp de pace-al meu palat”!