Pentru România, 2024 va fi un an electoral cu toate tipurile de alegeri, care va debuta cu alegerile europarlamentare cel mai probabil în luna mai, urmate de alegerile locale în septembrie, apoi alegerile parlamentare probabil comasate cu alegerile prezidențiale, la începutul lunii decembrie.

În cele ce urmează vom afla multe răspunsuri, dar și perspectiva unui nou partid apărut pe scena politică românească, Partidul România în Acțiune, chiar de la președintele acestuia, conf. univ. dr. Mihai Apostolache.

Domnule președinte, sunteți omul ce ați lansat ideea Prahova în Acțiune, partid local, care între timp a devenit național, România în Acțiune. Credeți că succesul pe care l-ați avut în Prahova, în 2020, îl puteți avea și pe plan național în 2024?

România în Acțiune este un partid care crește de jos în sus, cum și România se poate reclădi tot de jos în sus, din fiecare comunitate locală. Avem ca obiectiv să aducem bucuria în sufletul fiecărui român, în fiecare casă și în fiecare comunitate din această țară. Am demonstrat într-un județ mare al țării, județul Prahova, că știm să facem performanță electorală și să avem o conduită adecvată în administrația publică locală. Vocea colegilor mei este foarte puternică în autoritățile deliberative în care activează în calitate de reprezentanți ai comunităților locale, reușind să aducă entuziasmul și creativitatea în administrație. Printr-un efort susținut de organizare, atragere de oameni de valoare și printr-o promovare adecvată, dar și profitând de oportunități, echipa Partidului România în Acțiune va putea multiplica exemplul de reușită din plan local la nivel național. 

Cum vedeți actuala coaliție de guvernare, pentru România?

Ca majoritatea românilor. O coaliție care a dus țara pe un drum greșit, fără o viziune de dezvoltare și fără oameni pregătiți să conducă. Este coaliția care susținea că va elimina pensiile speciale, dar, care, în realitate, le-a menținut și le-a indexat.

Este coaliția care menține sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur pentru a-și avantaja aleșii, alocă milioane de euro din bani publici pentru finanțarea propriilor partide și care menține artificial în funcții primari neperformanți. Dar astfel de măsuri arată și cât de vulnerabile sunt partidele care compun coaliția de guvernare. Dacă erau atât de puternice pe cât încearcă să ne convingă, stopau finanțarea partidelor politice parlamentare din bani publici și se finanțau ca și noi, cei de la România în Acțiune, din contribuțiile membrilor, introduceau alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru a asigura o legitimitate sporită a acestora și nu urmăreau să comaseze alegeri pentru a-și atinge scopurile lor politice.

Alegerea primarilor în două tururi este necesară pentru a se asigura legitimitate sporită pentru primar. Este inadmisibil să ajungă primar o persoană susținută de 10% din cetățenii cu drept de vot din comunitate. România a devenit țara primarilor și în această țară fiecare face ce vrea, mai ales în an electoral.

Dar măsurile fiscale adoptate de guvernul Ciolacu? 

Actuala coaliție este „Vrăjitoare” pentru cei care muncesc și au inițiativă în această țară și „Zână bună” pentru partidele politice care o compun.

Guvernanții nu găsesc fonduri pentru creșterea semnificativă a salariilor profesorilor și pentru creșterea pensiilor celor care au contribuit prin munca lor la dezvoltarea României, pentru construirea de spitale noi, taxează nedrept activitatea antreprenorilor, dar găsesc fonduri suplimentare față de 2023 pentru a finanța, din bani publici, activitatea propriilor partide.

Pentru eliminarea subvenției pentru partidele politice, noi am inițiat, încă din luna septembrie, o campanie de strângere de semnături. Considerăm că fiecare partid trebuie să se finanțeze din contribuțiile membrilor, nu din banii cetățenilor. Cetățenii nu pot fi obligați să susțină financiar, din contribuțiile lor la buget, partide în care nu cred. Cetățenii interesați să susțină inițiativa noastră pot accesa linkul: https://www.romaniainactiune.ro/petitie.htm.

Se apropie cu pași repezi nu mai puțin de 4 tipuri de alegeri. Aveți organizații județene încât să acoperiți toate regiunile țării? 

Partidul este în proces de dezvoltare la nivel național. Nu am acoperit toate regiunile țării, dar ne-am propus acest obiectiv pentru anul 2024.

Pe ce criterii selectați membrii și candidații partidului dumneavoastră?

Comunitatea noastră politică are un scop, o ordine, un sens. Conceptele care ne caracterizează sunt integritatea, inițiativa, angajamentul, viziunea și excelența.

În partidul nostru sunt foarte mulți oameni noi, dar sunt și oameni cu experiență în sfera politică. Orice persoană care dorește să adere la partidul nostru trebuie să primească recomandare din partea unui membru de partid.

Punem accent pe componenta de atragere de colegi noi, dar și pe componenta de pregătire a membrilor pentru viața politică și pentru administrația publică. În partidul nostru au venit oameni care doresc să ofere ceva comunității, nu să aștepte ceva din partea partidului. Cine dorește să facă performanță în politică este așteptat în România în Acțiune. Nu suntem doar un partid, vrem să fim o școală politică. La partid lucrăm pe proiecte. Proiectele stimulează activitatea în echipă, asigură coerență și te învață să te organizezi.

Ca doctrină politică unde situați Partidul România în Acțiune?

Suntem un partid de centru. Centrul înseamnă moderație, echilibru, profesionalism, îmbinarea măsurilor sociale cu cele liberale. Vrem să aducem România în centrul Europei și să punem interesele cetățeanului în centrul preocupărilor noastre.

Vrem să fim surpriza anului 2024, să ajungem între primele 5 partide politice la nivel național și, cu sprijinul cetățenilor, vom reuși. România în Acțiune este proiectul politic al următorilor 20 de ani. Este un proiect politic creat din pasiune pentru România.

Toți românii care muncesc, care au inițiativă, care aduc plusvaloare societății, indiferent de sfera în care activează, publică sau privată, trebuie să știe că au în noi un susținător de forță.

Vedeți actualele partide extremiste, ca fiind un pericol pentru România?

Indiferența față de viața publică o văd ca pe un pericol. Ea reduce șansele pentru un mâine mai bun.

Luați în calcul viitoare alianțe cu PNL sau cu PSD?

Nu discutăm acum despre alianțe. Suntem în plin proces de dezvoltare a partidului la nivel județean și național și dorim să ne creionăm propriul drum și să ne impunem propria viziune.

Pentru județul Prahova și pentru municipiul Ploiești probabil ca este prematur să vorbim ce planuri aveți, dar vă întreb franc: aveți de gând să candidați la șefia Consiliului Județean Prahova sau pentru fotoliul de primar la Ploieștiului?

Orice candidatură va fi rezultatul consultării cu cetățenii și cu colegii din partid. Partidul România în Acțiune este o operă colectivă atât a oamenilor care l-au fondat și l-au dezvoltat, cât și a celor care îl susțin și este firesc ca toți cei implicați în proiect să fie consultați.

În privința Ploieștiului, apreciez că este nevoie de un nou nivel de ambiție. Lipsa de credibilitate a actualei conduceri a administrației costă enorm comunitatea. În administrația ploieșteană se acționează impulsiv, fără o gândire pe termen mediu și lung.

Răfuiala politică a dus Ploieștiul pe ultimul loc, nu pe primul loc cum susțineau, în perioada electorală, cei care îl conduc. Actuala conducere a administrației ploieștene trebuie să plece cât mai repede! Ploieștiul pierde timp prețios!

Alte comunități din țară se dezvoltă într-un ritm alert. Este o competiție teribilă pentru resurse financiare, pentru oameni, pentru investiții.

Este o criză demografică în municipiu și pe nimeni din administrație nu interesează aceste lucruri, este o criza de identitate în comunitate și nimeni nu este interesat. În schimb, cei din administrație sunt experți în creat noi crize.

La Ploiești este nevoie de stabilirea unor priorități și alocarea resurselor corespunzătoare. Noi, cei de la România în Acțiune, apreciem că Ploieștiul trebuie să devină un oraș al culturii, al sportului, al educației de excelență și al susținerii industriilor creative. Un oraș care pune accentul pe oameni și care are o viziune de dezvoltare metropolitană. Sportul, cultura, educația sunt domenii care unesc și prin care renaște o comunitate.

Antreprenorii locali creativi, mai ales cei cu o perspectivă de evoluție globală, merită să fie evidențiați și încurajați. Ei sunt cei care arată societății românești că nu este o societate marginală, periferică, că se poate face activitate de cercetare și în România, că se pot crea produse cu valoare adăugată mare, unice la nivel global.

România este campioană la exportul de creiere. România trebuie să devină campioană la exportul produselor acestor creiere.

Credeți că veți obține pe plan județean și în teritoriu, ca partid vorbesc, primari, mai mulți consilieri locali și județeni decât în 2020?

Oamenii caută o alternativă serioasă la “mârlănia și prostia” care și-au dat mâna peste România și vor susține candidații partidului nostru. Vom avea și primari, dar și mult mai mulți consilieri.

Aveți ca obiectiv să intrați în Parlamentul României?

Urmărim să ne legitimăm la nivel național. Or, legitimarea la nivel național înseamnă obținerea a cel puțin 5% din voturi la nivel național la alegerile parlamentare de anul viitor. Este un obiectiv asumat pentru finalul anului viitor.

Partidul România în Acțiune va fi relevant în alegerea viitorului președinte al României?

Ne dorim acest lucru și urmărim să susținem un independent pentru Cotroceni în 2024. România are nevoie de o persoană care să se situeze deasupra interesele partidelor politice, care să cunoască jocul subtil al relațiilor internaționale, să fie jucător în plan internațional, dar și un mesager al speranței în plan intern și un mediator între puterile statutului și între stat și societate.

Domnule președinte, mulțumim pentru timpul acordat!

Și eu vă mulțumesc pentru prilejul oferit de a vă răspunde la întrebări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.