Sub egida “Solidaritate – Parteneriate – Cooperare”, joi, 18 ianuarie 2024, la Cluj, a avut loc o întâlnire de lucru comună între autorități publice locale din România, Republica Moldova și Ucraina.

În cadrul evenimentului au fost prezenți și reprezentații Asociației Comunelor din România, din care a făcut parte și președintele ACoR Prahova, Vasilică Diaconu.

Strategia durabilă pentru eficientizarea și dezvoltarea serviciilor publice din administrația publică, reprezintă prioritatea discuțiilor și stabilirea implementării unor proiecte menite să asigure aplicabilitate atât pe termen scurt cât și pe termen mediu și lung.

,,Că vorbim despre dezvoltarea infrastructurii de rețele, infrastructurii de drumuri, vorbim de investițiile în educație, sau despre digitalizare, ceea ce ne propunem trebuie să reflecte nevoile stringente cu care se confruntă comunitatea din care facem parte și pe care o reprezintă fiecare unitate administrativ teritorială în parte.

Concret, prin parteneriate ale administrațiilor publice din cele 3 state, România, Republica Moldova și Ucraina, grupuri de lucru comune, vor solidifica schimbul de experiență și vor ajuta la găsirea de soluții pentru noi înfrățiri între localități, dar și preluarea de idei de dezvoltare, și, de ce nu discuții aplicate pentru acordarea de facilități, pentru agenții economici din comunitățile locale”, a declarat Vasilică Diaconu, președintele ACoR Prahova.

Cum se implică Asociația Comunelor din România, Filiala Prahova în aceste proiecte?

În primul rând, baza o va reprezenta diseminarea informațiilor dezbătute în cadrul întâlnirii de lucru a reprezentanților Asociației Comunelor din România – ACoR, Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Association of Amalgamated Territorial Communities, către primăriile care fac parte din ACoR Prahova.

În al doilea rând, reprezentații ACoR Prahova  consideră benefică crearea unui forum internațional pentru comunitățile românești, moldovenești și ucrainene.

Scopul acestui forum este de a construi parteneriate, colaborări, coordonarea politicilor și activităților pentru îmbunătățirea capacității comunitare, promovarea stabilității și dezvoltării regionale, precum și îmbunătățirea practicilor în guvernarea locală și democrație.

Așa cum reiese din cadrul întâlnirii, partea ucraineană este dispusă să organizeze un astfel de forum în una dintre regiunile de la graniță.

În calitate de președinte ACoR Prahova, și de primar al Comunei Măgurele, Vasilică Diaconu, a venit cu idei de bună practică, pe care le-a implementat deja de-a lungul anilor în comuna prahoveană Măgurele, cum ar fi modernizarea Școlii Gimnaziale, dar și deschiderea către proiecte educaționale europene, construirea bazelor sportive, atragerea de agenți economici care să genereze crearea de noi locuri de muncă, digitalizarea sistemului de plăți din comună (Ghișeul.ro), utilități publice și infrastructură rutieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.