După cum știm, în fiecare an, pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 1859 în Țara Românească, o primă etapă în crearea statului unitar român modern.
Unirea mică, preambulul statului naţional modern român de la 1918, a însemnat o şansă reală pentru un popor prea mult timp dezbinat şi fărmiţat de interese străine. Se cuvine să ne aducem aminte cu recunoştinţă de marile personalităţi ale istoriei noastre şi să le cinstim memoria.
Într-un mod aparte, micii preșcolari din Măgurele, alături de parinți și dascăli au serbat în straie populare de sărbătoare, Mica Unire, oferindu-ne o adevărată lecție de istorie.
Dorința românilor de a trăi uniți, dar și faptele patriotice ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost povestite prin glasurile și imaginația copiilor, care prin puritatea lor au redat cu emoție momentele petrecute în urmă cu 165 de ani.
Un părinte a prezentat portul popular al românilor din Muntenia.
Această activitate se înscrie în seria de activități din cadrul parteneriatului școală-părinți-copii, inițiat la Școala Gimnazială Măgurele.
„Actul de la 24 ianuarie 1859 a reprezentat unul din primele momente de solidaritate ale românilor. Acest mesaj trebuie transmis generaţiilor viitoare, care trebuie să înţeleagă semnificaţia unor astfel de evenimente pentru păstrarea lor în conştiinţa naţională. Programul activităţilor de azi se înscrie în cadrul unui parteneriat educativ încheiat între școala-părinți si copii -Scoala vazuta prin ochii parintilor. Dialog pentru calitatea educatiei.
Ne dorim cu toții să continuam acest tip de manifestări care au ca obiectiv cunoaşterea istoriei şi a tradiţiilor poporului român și nu numai. In aceasta luna ianuarie copiii din Magurele impreuna cu parintii lor au participat la activitatile dedicate Zilei Culturii Nationale, au vorbit despre M. Eminescu, iar pe 27 ianuarie se vor prezenta la concursul national Caragiale, contemporanul nostru! Prin desfasurarea unor astfel de activitati demonstram cat este important sa intelegem ca suntem de aceeasi parte a baricadei atat noi profesorii cat si parintii! Un parinte implicat inseamna un elev motivat!” a precizat prof. Claudia ILIESCU – director Școala Gimnazială Măgurele
𝐷𝑖𝑠𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑢𝑡𝑎𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑀𝑖ℎ𝑎𝑖𝑙 𝐾𝑜𝑔𝑎̆𝑙𝑛𝑖𝑐𝑒𝑎𝑛𝑢, 𝑟𝑜𝑠𝑡𝑖𝑡 𝑙𝑎 𝐼𝑎𝑠̦𝑖, 𝑖𝑛 𝐴𝑑𝑢𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐸𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑝𝑟𝑖𝑙𝑒𝑗𝑢𝑙 𝑎𝑙𝑒𝑔𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑐𝑜𝑙𝑜𝑛𝑒𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑙𝑒𝑥𝑎𝑛𝑑𝑟𝑢 𝐼𝑜𝑎𝑛 𝐶𝑢𝑧𝑎 𝑐𝑎 𝐷𝑜𝑚𝑛𝑖𝑡𝑜𝑟 𝑎𝑙 𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑒𝑖, 𝑖𝑛 𝑑𝑎𝑡𝑎 𝑑𝑒 5 𝑖𝑎𝑛𝑢𝑎𝑟𝑖𝑒 1859:
“Măria Ta,
După una sută cincizeci şi patru de ani de durere, de umilinţă şi de degradaţie naţională, Moldova a reintrat în vechiul său drept consfinţit prin Capitulaţiile sale, dreptul de a-şi alege pre capul său, pre Domnul.
Prin înălţarea Ta pe Tronul lui Ştefan cel Mare s-a reînălţat însăşi naţionalitatea română. Alegându-te de Capul său, neamul nostru a voit să împlinească o veche datorie către familia ta, a voit să-i răsplătească sângele strămoşilor tăi vărsat pentru libertăţile publice.
Alegându-te pre tine Domn în ţara noastră, noi am vroit să arătăm lumii aceea ce toată ţara doreşte: la legi nouă – om nou!
O, Doamne! Mare şi frumoasă îţi este misia.” – discurs pe care directorul Școlii Măgurele, Claudia Iliescu, l-a rostit alături de copii, în fața părinților.
Citiți și Un nou proiect, o nouă reușită pentru copiii din Școală Măgurele | GALERIE FOTO
,,Unirea a devenit simbolul național dobândit cu sacrificiul eroilor români, iar acești copilași ai noștri, fii și fiicele satelor din Măgurele, sunt dovadă vie a lecțiilor de patriotism insuflate de profesori și părinți.
Întregitorul Alexandru Ioan Cuza a mers la poarta Europei, cu oameni simpli, dar demni și curajoși, care și-au dorit Unirea Principatelor Române. Elitele și valorile naționale nu se lovesc de granițe, ci de inimi împietrite cu dezbinare!
Astăzi, mai mult decât oricând, amintiți-vă de 24 Ianuarie 1859, Unirea scrisă în istorie de bunicii noștri și neprețuita zestre ce poartă numele, român!
Investind în educația copiilor noștri, construim viitorul acestei țări!” a spus primarul comunei Măgurele, Vasilică Diaconu.