Consiliul Județean Prahova, reunit în şedinţă extraordinară în data de 9 februarie 2024, α aprobat bugetul judeţului pentru anul 2024.

Valoarea totală a Bugetului aprobat este de 1,688 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de bugetul definitiv al judeţului Prahova din 2023 situat la 1,416 miliarde de lei. Cheltuielile aferente părții de dezvoltare se situează la 1,198 de miliarde de lei (aproximativ 72% din total buget) şi cele ale părţii de funcţionare sunt estimate la 469,8 milioane de lei (aproximativ 28% din total buget).

„Este un buget istoric pentru Prahova. Nu este doar cel mai mare din istoria judeţului, ci este unul din Top 3 în România, atât ca valoare totală, cât și ca alocare pentru proiecte de investiţii. În 2020, bugetul era de 499 de milioane de lei, iar acum a ajuns să fie de trei ori și ceva mai mare. Înaintea acestui ciclu, se cheltuiau aproape 60% din buget pentru funcţionare, și am ajuns să avem un raport de aproape 3 la 1 între dezvoltare şi funcţionare. Este un merit incontestabil care aparţine funcţionarilor din cadrul Consiliului Judeţean, care şi-au ridicat nivelul de performanţă administrativă, dar și celor care au pregătit aceste proiecte. În mod cert, lucrurile în judeţul Prahova au început să se miște în direcţia dorită de cetăţeni”, a declarat Dumitru Tudone, vicepreședinte al Consiliului Judeţean.

Din structura bugetului de dezvoltare, aproximativ 43% din bani provin din fonduri europene: fie structurale, fie prin PNRR. Cuantumul total al acestor fonduri se cifrează la 512,3 milioane de lei, ceea ce este un număr superior întregului buget de funcționare. „Consiliul Judeţean funcţionează și instituţiile subordonate își vor face datoria. Este esenţial să continuăm într-un ritm susţinut proiectele de investiţii aflate în lucru. Păstrăm obiectivul fundamental ca, în această toamnă, să se circule pe centura Comarnic. Facem descărcarea de la A3 în Comarnic De asemenea, vrem să definitivăm proiectul extinderii reţelei de gaze pe Valea Slănicului. Foarte important: dotăm și modernizăm școlile din 59 de localităţi ale judeţului. Continuăm extinderea la UPU de la Spitalul Judeţean. În plus, Consiliul Judeţean Prahova a iniţiat asocieri cu majoritatea administraţiilor locale de pe raza judeţului în vederea instalării unor noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile. Vor fi construite parcuri de fotovoltaice, iar energia electrică astfel produsă va fi distribuită către unităţile administrativ teritoriale asociate în proiect. Curentul va fi folosit pentru iluminatul public, pentru școli și primării, pentru alte clădiri aparţinând administraţiilor locale. Vorbim, deci, de proiecte foarte mari pe care prahovenii le așteaptă poate de trei decenii şi jumătate”, a concluzionat vicepreședintele Tudone

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.