Conceptul de „cogenerare” defineşte producerea concomitentă, cu aceeaşi instalaţie (grup motor termic-generator de curent, turbină, etc) a energiei termice şi electrice.
În cadrul exemplului concret al „Insulei de energie”, cogenerarea se realizează cu ajutorul a trei grupuri de cogenerare, având fiecare în alcătuire: 1 motor cu pistoane, cu funcţionare pe gaz, 1 generator de curent, precum şi două schimbătoare de căldură. Principiul de funcţionare al grupului motor-generator îl constituie transformarea în energie termice şi electrice a lucrului mecanic produs de motor. Căldura obţinută în timpul funcţionării motorului, este cedată agentului primar al centralei termice, prin intermediul celor două schimbătoare de căldură, realizându-se astfel energia termică. Pe axul motorului, la atingerea unei anumite turaţii, este cuplat generatorul de curent, care produce energia electrică livrată consumatorilor.
Instalaţiile de cogenerare se dimensionează în corelaţie cu necesarul de energie termică, energia electrică fiind un produs „secundar”. Aceasta este diferenţa instalaţiilor moderne de cogenerare, faţă de clasicele CET-uri (Centrale Electrice de Termoficare) Acestea din urmă se dimensionează pentru necesarul de energie electrică, energia termică fiind în acest caz produsul „secundar”.