Joi, 11 aprilie 2024, a avut loc la București evenimentul cu tema „Rolul actual și viitor al autorităților publice locale în contextul unui sistem de guvernanță pe mai multe niveluri privind migrația în România”.

Parteneri privind organizarea acestui evenimente au fost Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în cadrul proiectului său de cooperare „Consolidarea rezilienței autorităților locale și regionale care se confruntă cu provocările migrației” și Asociația Comunelor din România (ACoR) în cadrul Memorandumului cvadripartit de înțelegere semnat între Congres și asociațiile orașelor din Polonia, Republica Moldova și România.

În cadrul întâlnirii, participanții au avut oportunitatea să discute și să analizeze provocările cu care s-au confruntat autoritățile în timpul fluxurilor migratorii rezultate din conflictul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea au fost examinate reglementările cadrului juridic și politic existente, au avut loc experiențe și opinii între diferitele entități administrative responsabile de gestionarea problemelor migrației și au fost elabora propuneri pentru consolidarea dialogului și coordonării în cadrul sistemului de migrație pe multiple paliere din țară. Reuniunea reprezintă un pas important în direcția unei abordări mai eficiente și mai colaborative în gestionarea fenomenului migrației în contextul actual al relațiilor internaționale tensionate.

Din partea Asociației Comunelor din România, Filiala Prahova, la eveniment a participat președintele Vasilică Diaconu, care este și primar al comunei Măgurele.

Acesta este de părere că diseminarea informațiilor de la nivel central, joacă un rol important în implementarea măsurilor privind migrația și în teritoriu.

,,Acest subiect are în prim-plan omul.

Fenomenul migrației este un capitolul al societății, foarte complex. În contextul actual al războiului din Ucraina, vorbim despre vieți omenești, care cândva nu făceau parte din medii defavorizate, și, plecând de la ideea migraționistă, restartul economic, social, familial, profesional, educațional, implică multă responsabilitate din partea factorilor decizionali din fiecare comunitate”, a spus președintele ACoR Prahova, Vasilică Diaconu.

Este de precizat că în România a fost efectuată o evaluare de referință specifică fiecărei țări, pentru a identifica provocările și nevoile cu care se confruntă autoritățile locale în ceea ce privește gestionarea migrației și perspectivele de integrare și a stabilit un set de recomandări specifice. Raportul de evaluare de referință constată că normele care reglementează migrația sunt coordonate de autoritățile centrale competente în materie de migrație, cu orientări mai puțin clare cu privire la rolurile autorităților locale și ale structurilor locale în materie de migrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.