Fac parte din generația anilor ‘90, și, haideți să vă explic cu, cuvintele mele ce înseamna școala în urmă cu 30 de ani.
Cu fix 30 de ani în urmă, călcam pragul clasei I, la o școală de cartier, în Cina, la Ploiești, dar povestea asta nu este despre mine, ci despre educația de dinainte și despre ce crează astăzi, sistemul învățământului românesc.
Titluri pompoase și părinți care vor să-și vadă copiii medici, IT-isti și dacă se poate, toți, bursieri. La polul opus, România săracă, abandon școlar și în unele locuri, în mediul rural, wc-uri în fundul curții.
Din toate cele pe care vi le-am enumerat, meseriile unde sunt?
Am avut un profesor în facultate care m-a învățat pe la 19 ani că meseria este brățară de aur. Știu, laitmotivul suflului românesc.
Dar cum se numește când vezi un absolvent de master, casier la supermarket, iar un frizer talentat, fericit că și-a împlinit visul?
Am fost să văd cum arată un liceu tehnologic, unde nu predomină în parcare bolizi de lux și unde se ajunge greu, după ce treci două poduri brăzdate de linii de tramvai dezafectate și o cale ferată a unei rafinării.
La marginea Ploieștiului, acolo unde ai crede că se termină lumea până ajungi, am intrat într-o curte îngrijită, unde m-am legitimat încă de la intrare, la poartă.
Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” din Ploiești funcționează într-o clădire veche, dar foarte curată, unde s-a pus accent pe modernizarea sălilor de cursuri, a atelierelor de lucru și a laboratoarelor.
Sala de sport este de asemenea pusă la punct, iar către aceasta, ajungi printr-un coridor închis care face legătura cu, corpul principal al liceului.
Doamna profesoară Anca Niculae, directorul Liceului Tehnologic “Anghel Saligny” din Ploiești mi-a dat ocazia să văd încă o dată cum omul sfințește locul.
,,Suntem un Liceu Tehnologic care pregătim și educăm elevii în domeniul industriei textile și pielărie, calificarea profesională: tehnician designer vestimentar și tehnician în industria textilă având atât învățământ liceal de zi cât și seral, la aceste calificări.
Avem de asemenea pe servicii, în domeniul estetică și igiena corpului omenesc, clase de coafor stilist, așa cum se va vedea și în imaginile de mai jos:
Pe vocațional avem clasa de handbal și la finalizarea celor 4 ani de liceu, elevii vor fi instructori sportivi, vor avea calificarea profesională instructori sportivi, cu specializarea handbal.
Pe primele două domenii, pe industrie textilă și pielărie; cosmetica și igiena corpului omenesc avem clase de profesională.
La finalizarea celor 3 ani de studiu, elevii primesc un certificat de competențe profesionale de nivel 3, așa cum cei de la liceu primesc un certificat de competențe profesionale de nivel 4.
Avem și școala postliceală de analist programator și de asistent medical: asistent medical de laborator și asistent balneochinetoterapie, iar la finalul celor 3 ani de studiu, primesc un certificat de calificare de nivel 5, de nivel superior.
Tot pe industrie textilă și pielărie, avem școala de maiștri: croitor îmbrăcăminte.
Acestea sunt calificările pe care le avem și facem totul ca elevii să capete abilități necesare fiecărui domeniu în parte.
Școala a fost într-o continuă transformare, din ani ‘90, acum fiind cu totul și cu totul alt liceu, cu alte calificări și specializări.
Avem liceu și școală profesională pe croitorie: unii ies tehnicieni designeri vestimentari, ceilalți ies confecționeri îmbrăcăminte.
Ei învață arta frumosului, realizând în conformitate cu programa școlară toate etapele necesare constituirii și realizarii unui produs finit.
Ne-am dorit și am întemeiat o adevărată familie, nu este meritul numai al meu, sau al conducerii, sau al consiliului de administrație, este meritul întregului corp profesoral, pentru că nimic nu am putea să facem singuri dacă n-am avea oameni de calitate și bine pregătiți alături de noi”, a spus doamna profesoară Anca Niculae, directorul liceului.
Din echipa care face ca elevii să îndrăgească aceste meserii la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” din Ploiești, fac parte doamna profesoară Preda Clementina, care este și director adjunct, profesor gradul didactic I specializarea inginer Tricotaje confecții textile. În anul 2012, aceasta a obținut a doua specializare, Matematică.
Doamna profesoară Preda Clementina este și cea care administrează site-ul școlii, administrator site-uri educaționale, coordonator proiecte Erasmus și proiecte pe fonduri europene nerambursabile (POCU, ROSE), realizator de resurse educaționale avizate de Ministerul Educației.
Doamna profesoară Păun Diana, grad didactic I, specializarea Geografie, care este Coordonator proiecte și programe educative. Aceasta este responsabil pentru educație permanentă, membru în echipele de implementare a proiectelor educaționale desfășurate la nivelul unității de învățământ, organizator de activități extrașcolare.
Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” din Ploiești, dispune de învățământ profesional dual, calificarea profesională “Confecționer produse textile”, în parteneriat cu firma “Adient “.