Bilanț pozitiv la Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” după primele trei luni de desfășurare a Proiectului „Mai sănătos, mai fericit” – proiect educațional cu finanțare privată: 24 de ateliere susținute, 483 de beneficiari (copii cu vârste între 3 și 15 ani), 9 colaboratori-voluntari cu rol de formatori, o serie de experiențe de învățare memorabile.

Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” a aplicat și a câștigat un grant semnificativ în cadrul celei de-a II-a Ediții a Fondului Prahova pentru Educație, program de finanțare privată coordonat de Fundatia Comunitara Prahova, finanțat de OMV Petrom, cu contribuția Grup Feroviar Român, Poerner România, Vadeco, Rohrer Servicii Industriale pentru a susține proiecte educaționale dezvoltate de către organizații neguvernamentale, unități de învățământ sau instituții publice din județul Prahova.

„Mai sănătos, mai fericit”, proiectul câștigător al școlii, desfășurat pe parcursul acestui an școlar cu preșcolarii și elevii unității școlare din cartierul Cina, a presupus organizarea unei serii de ateliere care extind și oferă noi perspective ofertei educaționale prevăzute în curriculumul național. Mai mult, activitățile susținute de formatori cadre didactice ale instituției de învățământ, dar și din cadrul unor instituții reprezentative pentru comunitatea locală a Municipiului Ploiești, au fost gândite și organizate pentru a se desfășura în regim outdoor și au fost concepute cu scopul de a le accentua latura experiențială. Pornind de la aceste premise, echipa cadrelor didactice și întreaga comunitate școlară a „mureșenilor” au primit cu entuziasm oportunitatea creării unui spațiu dedicat activităților școlare și extracurriculare în curtea școlii, spațiu care, din acest an școlar, cuprinde un foișor de lemn și un solariu de grădină.

În luna mai, proiectul a continuat cu derularea de ateliere pe diferite nivele de vârstă:

Cele două grupe de preșcolari, urmați de elevii clasei I B, au participat la o activitate în cadrul căreia au învățat elemente de bază despre primul-ajutor și despre rutinele care ne mențin sănătoși, alături de doamna doctor Marina Bătrânu, ca reprezentant al Școlii Postliceale FEG Ploiești;

Elevii clasei a V-a B au abordat din perspective multiple chestiunea siguranței în mediul școlar, având-o drept formator pe doamna comisar Roxana Ardeleanu, reprezentanta Biroului de Siguranță Școlară al I.J.P. Prahova;
Doamnele profesor pentru învățământ preșcolar, Iulia-Maria Mitrea și Ioana Bănică au desfășurat alături de preșcolari ateliere de educație pentru o bună sănătate dentară;
Elevii clasei a V-a B au dat culoare și gust atelierului de nutriție susținut alături de doamna profesor diriginte Alexandra Ioniță. Copiii au învățat lucruri noi și interesante despre nutrienții din fructe și au preparat cu mare măiestrie salate colorate de fructe.

De ce activități experiențiele de tip outdoor?

Unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le-a formulat echipa de proiect a fost cel al (re)găsirii motivației de a învăța. Iar această motivație este direct conectată cu bucuria, cu plăcerea învățării. De aceea, atelierele desfășurate în cadrul Proiectului „Mai sănătos, mai fericit” sunt menite să ofere tot atâtea ocazii favorabile pentru a trezi în copil emoții pozitive și, deci, plăcerea de a învăța.

De asemenea, activitățile în aer liber le permit copiilor să se conecteze cu natura, oferindu-le bogate și variate experiențe senzoriale, capabile să le stimuleze și să le dezvolte plenar receptivitatea.

Învățarea experiențială cultivă capacitatea de a fi autoreflexivi: copiii învață să reflecteze asupra propriilor acțiuni și asupra propriului parcurs de cunoaștere. Iar aceasta reprezintă o competență care îi pregătește pentru viață, pe măsură ce ei se simt și chiar devin capabili să facă față provocărilor de orice fel.

Atelierele propuse copiilor în cadrul proiectului au reprezentat ocazii de a învăța nu din simpla calitate de auditor, ci de a învăța făcând lucruri („learning by doing”). Astfel, chiar de la cele mai mici vârste, copiii învață să comunice, să coopereze, să lucreze în echipă, să aibă încredere în propriile forțe, în potențialul lor. Învățarea experiențială nu îi lasă, cu siguranță, indiferenți pe elevi. Dimpotrivă: ei sunt interesați să participe, să vadă că lumea din jur se schimbă odată cu implicarea lor.

Astfel, experiențele de învățare – aidoma celor desfășurate în cadrul proiectului desfășurat în Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” – capătă, pentru fiecare dintre copiii implicați, semnificații care merg până la nivel personal. Iar elevii școlii gimnaziale ploieștene au participat și s-au implicat în foarte mare măsură în fiecare dintre sarcinile propuse, dovedind astfel că este important pentru ei să realizeze cu succes ceea ce își propun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.