Intitulat ,,Descoperă puterea din tine!”, proiectul susținut de Crucea Roșie a României și Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Antidrog, pentru prevenire, asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, a fost prezentat în foaierul Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, joi, 13 iunie 2024.
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) derulează, în perioada 22 mai 2024 15 noiembrie 2024, în parteneriat cu filiala de Cruce Roşie Prahova, proiectul „Descoperă puterea din tine!”, ce urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor negative ale consumului de droguri în rândul tinerilor şi adolescenţilor din județul Prahova.
„Descoperă puterea din tine!” este un proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Interne Agenţia Naţională Antidrog, prin Programul de Interes naţional în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN).
Raluca Buzea, manager programe de sănătate Crucea Roşie Română:
Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 10.000 de tineri și adolescenţi, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, din municipiile Prahova, Brașov și Constanța și 20 de comune rurale cu risc crescut al consumului de droguri. Acestora li se vor adăuga beneficiarii indirecți, respectiv 3000 de părinţi, profesori și membri ai comunităților locale.
Obiectivele proiectului constau în:
• Dezvoltarea şi implementarea unei campanii de comunicare digitală pe o perioadă de 6 luni, destinată tinerilor și adolescenţilor din judeţele Prahova, Braşov și Constanţa, care să genereze cel puțin 10.000 de interacțiuni online și să încurajeze discuțiile deschise despre riscurile consumului de droguri;
- Implicarea a minimum 30 de tineri și adolescenţi din comunitățile locale din judeţele Prahova, Braşov și Constanţa într-un program de mentorat și formare de lideri, cu accent pe prevenirea consumului de droguri și promovarea unui stil de viaţă sănătos;
• Furnizarea de resurse educaţionale adecvate pentru tineri și adolescenţi din judeţele Prahova, Braşov și Constanţa, prin elaborarea şi distribuirea a 50.000 de broşuri şi pliante informative, cu date precise şi relevante despre consecințele negative ale consumului de droguri și alternative sănătoase;
• Crearea de oportunități pentru dobândirea de noi cunoştinţe, abilități și competenţe, menite să contribuie la creşterea încrederii în sine, a rezilienței adolescenților și tinerilor din judeţele Prahova, Braşov şi Constanţa, prin organizarea a 60 de activităţi stradale, care să implice peste 10000 de participanți.
Activităţile din cadrul proiectului se vor desfăşura atât online, prin intermediul unor instrumente specifice, adaptate vârstei, cât și ca urmare a interacțiunilor directe, cu publicul ţintă.
Tinerii şi adolecenții cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani vor avea acces, până la finalizarea proiectului, la o aplicație în cadrul căreia vor putea cartografia locurile sigure din localitatea lor, precum restaurante şi/sau baruri, săli de sport ori alte asemenea locuri de petrecere a timpului liber.
În cadrul campaniilor stradale de conştientizare a consecinţelor negative a consumului de droguri, tinerii vor avea acces la nenumărate activități Pentru informații oficiale despre Programul de Interes Național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN) accesaţi: www.ana.gov.ro- secțiunea PIN
interactive, precum teatru forum, un instrument pentru conştientizare și mobilizare socială, competiții sportive și treasure hunt – cu caracter educativ si de dezvoltare personală.
Consumul de droguri reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea noastră, astăzi.
Conform Raportului Național privind situaţia drogurilor 2022, elaborat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive fiind de 13 ani.
Gabriela Rădulescu, Director General Crucea Roşie Prahova:
Prin activități repetate și pluridisciplinare, tendințele de consum pot fi reduse. Dacă lucrăm cu acești tineri, putem influența pozitiv comportamentul pe termen lung.