Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului la 40 de zile după Înviere, în joia din cea de-a patra săptămână după Paști.

În această zi Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la cer de pe Muntele Măslinilor.

La această minune au mai luat parte și Apostolii și cei doi îngeri.

Aceștia din urmă le-au vorbit apostolilor despre cea de a doua venire a lui Hristos și le-au cerut să nu fie copleșiti de durerea despărțirii de Hristos.

Eusebiu din Cezareea în lucrarea ,,Despre sărbătoarea Paștilor din anul 332 menționează pentru prima oară sărbătoarea Înălțării Domnului.

Din scrierile acestuia putem deduce faptul că Înălțarea Domnului se ținea în aceeași zi cu Rusaliile, la 50 de zile după Înviere.

Abia la sfârșitul secolului patru, începutul secolului cinci sărbătoarea Înălțării Domnului s-a sârbătorit în altă zi decât Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile) și anume, la 40 de zile de la Înviere.

Această dată a rămas neschimbată până în ziua de astăzi.

În urma hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 și 2001 sărbătoarea a fost consfințită ca Zi a Eroilor și ca sărbătoare naționala bisericească.

În această zi toate bisericile românești și din străinătate sărbătoresc eroii români care au căzut pe câmpul de luptă pentru credință, dreptate, întregirea neamului și apărarea țării.

Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas. Înălțarea Domnului marchează ziua în care creștinii se salută unul pe celălalt cu “Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat!“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.