Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Prahova discută cu elevii din comuna Măgurele, județul Prahova, despre importanța respectării legilor, despre reguli și responsabilități.

Elevii în vârstă de 11 – 12 ani, care frecventează cursurile în cadrul Școlii Gimnaziale din comuna Măgurele, județul Prahova au avut ocazia de a se întâlni cu reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Prahova. La data de 14 iunie, aceștia au participat la o întâlnire cu elevii din două clase ale unității de învățământ.

Elevii au înțeles, în urma discuțiilor purtate, că fiecare răspunde pentru deciziile și acțiunile sale, că odată cu împlinirea vârstei de 14 ani vor avea răspundere penală, că părinții doar achită bani dacă elevul distruge vreun lucru sau reputația cuiva, că nu se poate invoca drept scuză necunoașterea legii și că legile sunt făcute ca să ne protejeze. Foarte curioși și implicați, tinerii au cerut detalii despre situații concrete, în legătură cu conducerea vehiculelor, riscurile la care se expun și îi expun pe ceilalți dacă nu respectă legea penală, cum să procedeze în cazul în care sunt martori ai unei infracțiuni, sau ce să facă atunci când găsesc un bun care nu le aparține. Un alt subiect a fost accesarea rețelelor de socializare și urmările contactării de persoane străine în acest mediu, utilizarea internetului și pericolele din on-line.

Astfel de întâlniri, între reprezentanți ai serviciului de probațiune și elevi au loc periodic, pentru îmbogățirea cunoștințelor acestora în domeniul juridic, informării cu privire la consecințele legale ale acțiunilor lor, înțelegerii sistemul de justiție penală și a rolului instituțiilor implicate.

Probațiunea este un domeniu important al sistemului de justiție penală care presupune menținerea în libertate a persoanelor sancționate penal care sunt obligate în baza dispozițiilor unor sentințe penale să respecte măsurile de supraveghere și anumite obligații impuse de instanța de judecată, în scopul prevenirii recidivei și reintegrării în societate a acestora. Consilierii din cele 42 servicii de probațiune constituie o importantă resursă a sistemului corecțional asigurând supravegherea a peste 100 000 de persoane sancționate penal cu pedepse neprivative de libertate sau liberate condiționat.

Andrei Nartea, Consilier de probațiune
Responsabil relații cu publicul

Serviciul de Pronațiune Prahova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.