În perioada 23-28 iunie 2024, Asociația MasterPeace Ro a avut onoarea de a participa prin cinci reprezentanți la activitățile proiectului „For a Strong Youth in Natural Disasters” desfășurat în orașul Isparta, Turcia. Codul proiectului este 2023-1-TR01-KA152-YOU-000143364, iar la eveniment au participat tineri din Turcia, Spania, Portugalia, Italia și România.

Contextul Proiectului

„For a Strong Youth in Natural Disasters” este o inițiativă care are ca scop pregătirea tinerilor în fața hazardelor naturale. Aceste fenomene, precum cutremurele, inundațiile, alunecările de teren și incendiile, sunt prezente pe Terra și par să fie din ce în ce mai frecvente, având un impact major asupra economiei, mediului înconjurător și vieții oamenilor.

Importanța Pregătirii

Într-o lume imprevizibilă și mereu în schimbare, dezastrele naturale au un impact devastator, iar efectele lor sunt vizibile și de durată. Gravitatea acestor fenomene constă în faptul că nu pot fi oprite de către oameni. Deși știm de ce au loc și unde se pot forma, nu putem prezice exact când vor avea loc. Cu toate acestea, le putem preîntâmpina prin activități de informare, exerciții de evacuare (de exemplu, în caz de cutremure sau incendii) și participarea la astfel de proiecte Erasmus.

Activitățile Desfășurate

Participanții la acest proiect au avut ocazia de a întâlni echipa Organizației AFAD, care are misiunea de a salva vieți în caz de cutremure, alunecări de teren, inundații, incendii sau alte dezastre naturale. Tinerii voluntari au luat lecții de orientare și supraviețuire în situații de risc, iar aceste activități sunt extrem de valoroase în zilele noastre.

Testimoniale

Unul dintre participanți, Roxana Ciubuciu, elevă la Colegiul Național „Al.I. Cuza” Ploiești, a declarat:

> “Am fost încântată să particip la acest proiect, deoarece am avut posibilitatea să cunosc oameni din mai multe țări, să îmi fac prieteni, să cunosc cultura și obiceiurile lor și împreună să aducem schimbare prin implicare, colaborare, socializare și empatie.”

Concluzie

Proiectul „For a Strong Youth in Natural Disasters” a oferit tinerilor participanți nu doar cunoștințe valoroase despre cum să se pregătească și să reacționeze în fața dezastrelor naturale, ci și oportunitatea de a crea legături internaționale și de a promova colaborarea și solidaritatea între tineri din diverse țări. Prin astfel de inițiative, tinerii sunt educați și motivați să devină cetățeni activi și responsabili, capabili să facă față provocărilor unei lumi în continuă schimbare.

Proiectele Erasmus, precum acesta, joacă un rol esențial în pregătirea și educarea tinerilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a face față cu succes oricăror situații de urgență și pentru a contribui la construirea unei societăți mai reziliente și mai bine pregătite.

Articol facut de Elena Ciubuciu, Solea Andrei, Cîrstea Alexandru Constantin, Smaranda Iulia Elena, Ciubuciu Roxana Maria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.