Un grup de șase participanți din partea Asociației MasterPeace a avut onoarea de a lua parte la proiectul Youth Empowerment through Sustainable Sports (YESS!), desfășurat în perioada 11-19 august 2024, în Navarredonda de Gredos, Spania. Proiectul a avut ca scop împuternicirea tinerilor, oferindu-le posibilitatea de a crea inițiative sportive sustenabile și fără costuri în regiunile lor, dezvoltând în același timp abilități antreprenoriale adaptate nevoilor specifice ale comunităților locale.
Participanții au lucrat împreună pentru a dezvolta propria inițiativă sportivă comunitară, răspunzând nevoilor pe care le-au identificat în comunitățile lor locale.
Experiența participării la Erasmus YESS!
Participarea la acest proiect sportiv a fost o experiență de neuitat, combinând distracția cu învățarea într-un mod inedit. Încă din prima zi, am realizat că această călătorie va fi mult mai mult decât o simplă oportunitate de a practica sporturi – a fost o șansă de a crește, de a lega prietenii noi și de a îmbrățișa culturi diverse. Proiectul nu doar că ne-a îmbunătățit abilitățile atletice, dar ne-a învățat și lecții importante despre muncă în echipă, perseverență și bucuria de a împărtăși o pasiune comună.
În prima zi, am început cu jocuri de cunoaștere. După ce am stabilit regulile de bază și am discutat temerile și așteptările noastre, am participat la jocuri de team building pe terenul de baschet, cum ar fi ghidarea pe nevăzute și „cleștele”, care ne-au ajutat să ne conectăm și să lucrăm mai bine în echipă.
În a doua zi, am identificat necesitățile și oportunitățile din comunitățile locale și am creat o hartă a empatiei, pentru a descoperi cum putem include persoane din toate mediile. Activitățile de rezolvare a conflictelor ne-au ajutat să găsim soluții pentru problemele din comunitățile sportive, iar exercițiul IKIGAI ne-a oferit claritate în definirea propriilor scopuri și în modul în care putem ajuta pe cei din jur.
A treia zi a fost marcată de o vânătoare de comori în echipe internaționale, care ne-a provocat să navigăm prin păduri și sate, folosindu-ne de hărți și de munca în echipă. Diversitatea noastră a devenit un atu în acest context, facilitând schimbul cultural și crearea de prietenii durabile. Ziua s-a încheiat cu jocuri relaxante în echipă.
În a patra zi, am explorat frumusețile naturale ale Spaniei, într-o excursie pe munte, iar la final am petrecut timp împreună lângă niște cascade impresionante.
A cincea zi a adus noi activități sportive pe terenul de baschet, urmate de planificarea propriilor proiecte sportive pentru comunitățile locale. În a șasea zi, am pus în practică aceste proiecte, învățând să ne adaptăm, să organizăm și să implicăm un grup divers de oameni, în timp ce dezvoltăm metode realiste de implementare a activităților sportive.
Ultima zi a fost marcată de o ceremonie emoționantă, în care am trecut un fir roșu de la unul la altul, împărtășindu-ne gândurile și reflecțiile asupra călătoriei. Legăturile create au simbolizat unitatea și prieteniile formate de-a lungul acestei experiențe de neuitat.
Articol de Boruga Andreass, Dupir Bianca Daria, Soare Iuliana Cătălina, Petre Alexandru, Stoica Mihai și Ceapchie Yannis Daniel, voluntari Asociația Masterpeace ce Ro