În data de 20 septembrie 2024, clusterul Danube Engineering Hub împreună cu Universitatea Tehnică de Construcții București și centrul european de inovare digitală Wallachia eHub au organizat, în cadrul Primăriei Blejoi, workshop-ulnațional Coridoare regionale digitale în România.

Evenimentul a oferit o oportunitate unică reprezentanțilorguvernelor locale, administrației de stat, mediului academic șigrupurilor de interese de a se concentra pe dezvoltarea de ecosisteme de inovare pentru orașe inteligente și de a analizaprovocările viitoare.

Workshop-ul național s-a desfășurat în cadrul proiectuluiPilotInnCities (Pilot-based Innovation Ecosystems for Smart Cities), un proiect inovator coordonat de Ministerul Industrieiși Comerțului din Republica Cehă și implementat de un consorțiu de 11 membri din șase țări din regiunea Dunării.

Partenerul principal, Ministerul Industriei și Comerțului din Republica Cehă, reprezentat de dl. Miroslav Scheiner, coordonatorul consorțiului, a prezentat liniile generale ale proiectului fiind completat de reprezentantul UniversitățiiTehnice de Construcții București, dl. prof. univ. dr. Florin Băltărețu și de reprezentanta clusterului Danube Engineering Hub, dna prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu care au pus accent pe obiectivele și indicatorii proiectului.

Aproape 30 de invitați, fizic și online, reprezentanți oficiali aiautorităților locale, companii și membri ai mediului academic au participat la eveniment și au dezbătut teme legate de crearea de rețele, dezvoltarea unui ecosistem inteligent șiinovator pentru localitățile inteligente, coordonarea uneilocalități folosind pilotarea agilă, digitalizarea administrației locale în România etc.

Un subiect de mare interes l-a reprezentat conceptul de coridor digital regional, inițiat și dezvoltat de către centrul european de inovare digitală Wallachia eHub. Coordonatorul hub ului digital, dl. Costin Lianu a prezentat sinergiile dintre acest proiect și proiectul Wallachia eHub.

De asemenea, au fost oferite soluții software și de digitalizarepentru autoritățile publice de către companiile prezente la eveniment.

Workshopul s-a încheiat cu o masă rotundă intitulată Administrație publică smart bazată pe tehnologii digitale încadrul căreia s-au expus puncte de vedere în special din partea reprezentanților autorităților publice, dar și a companiilor participante care au avut ca rezultat conturarea unei idei de proiect care să interconecteze localitățile din regiune și concentrarea în viitor a implementării unor planuri de acțiune la nivel local, regional și național.

Participarea românească la acest proiect s-a conturat cu ocazia summitului Wallachia eHub, ediția 2022, unde delegația cehă a fost condusă de CzechTrade, organizație de promovare a comerțului din Republica Cehă. Așa cum a remarcat și dl. Miroslav Scheiner în cuvântul de deschidere interesul manifestat de clusterul Danube Engineering Hub a fost hotărâtor în participarea la proiect a părții române. Ne exprimăm satisfacția că astăzi am avut o audiență semnificativă la nivelul primăriilor din regiune care și-au declarat intenția de a participa la programul pilot al proiectului, a declarat prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, manager Danube Engineering Hub.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.