Reprezentanţii autorităţilor locale din România şi Republica Moldova, reuniţi sâmbătă, 28 septembrie 2024, la Sibiu, au adoptat o declaraţie-apel prin care solicită guvernelor din cele două ţări să ia în considerare ca parteneri de dialog în elaborarea politicilor publice consiliile autorităţilor locale din cele două ţări.
Din județul Prahova, prezent la Sibiu, la reuniunea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, a fost președintele Asociației Comunelor din România, Filiala Prahova, primar al Comunei Măgurele, Vasilică Diaconu.
Susținător al înfrățirilor dintre localitățile Județului Prahova și cele din Republica Moldova, Vasilică Diaconu consideră că proiectele comune pot consolida relațiile de colaborare profesională din administrația publică, între cele două state.
„Reprezentanții autorităţilor locale din România şi Moldova susţin, de asemenea, consolidarea capacităţii administrative a unităţilor administrativ-teritoriale din cele două ţări, prin iniţierea şi dezvoltarea de proiecte comune.
Alături de colegii primari din România fac și eu un apel prin care sper să avem deschiderea guvernelor, atât al României, cât şi al Republicii Moldova, astfel încât Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova să devină cu adevărat partener de dialog în ceea ce priveşte consultarea pe procesul de adoptare a politicilor publice.
Cred în viitorul comun al țărilor noastre, întrucât românii sunt acasă pe ambele maluri ale Prutului”, susține Președintele ACoR Prahova, Vasilică Diaconu.
„Ar trebui să luăm și noi din Moldova experiențe de bune practici și m-am referit strict la un subiect pe care l-am dus și în planul nostru de acțiuni și a fost discutat astăzi, implicit la tema prezentată de domnul Președinte Emil Drăghici – eliminarea inechităților în ceea ce privește procesul electoral cu dreptul de a alege și de a fi ales”, a declarat Președintele Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, Valentin Ivan, în contextul în care în Republica Moldova pot fi aleși tineri începând cu 18 ani în calitate de consilieri locali. Legea din România le permite doar celor peste 23 de ani să devină consilieri locali, deși la vârsta de 18 ani dobândesc dreptul la vot.
Încă de la înființarea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, cele două țări au avut un parteneriat permanent prin care s-au ajutat reciproc, preluând exemple de bune practici. Rolul structurii este atât de a se dezvolta cele două țări, cât și pentru integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
„Nu trebuie să fie pentru nimeni nicio teamă, trebuie să privim ca toate aceste demersuri care se fac în public pentru comasări sunt promovate de așa-zișii „grohăitori”. Nu e greu de tradus nici în moldovenește, nici în românește. Sunt grohăitorii de serviciu. Așa că noi am adus în discuție ce înseamnă finanțarea și veți vedea ca nivelul nostru al comunelor, dar și al orașelor mici este mult subfinanțat”, a spus Emil Drăghici, Președintele Asociațiilor Comunelor din România.